Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Memorijalna akademija u pomen na jasenovačke žrtve 4.maja

U Domu kulture u Kozarskoj Dubici 4. maja biće održana Memorijalna akademija „Nebo tamno“, u pomen na nevine žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

Donja Gradina Foto: RTRS
Donja Gradina Foto: RTRS

Memorijalna akademija, koju organizuje Javna ustanova /JU/ Spomen-područje Donja Gradina tradicionalno se održava uoči parastosa i pomena za stradale žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, s ciljem da se zločin nikada ne zaboravi.

„Ove godine akademija nosi naziv `Nebo tamno` i realizujemo je u saradnji sa Srpskim prosvjetnim društvom `Prosvjeta` iz Kozarske Dubice, odnosno sa Srpskim pjevačkim društvom `Višnjić` i dramskom sekcijom“, precizirala je direktor JU Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković.

Ona je pozvala sve građane da se u što većem broju odazovu i prisustvuju memorijalnoj akademiji, a sutradan pomenu i parastosu nevino stradalim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac.

Memorijalna akademija u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biće održana u subotu, 4. maja, sa početkom u 20.00 časova.

Državna manifestacija povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počeće 5. maja u 8.30 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Program će zatim biti nastavljen u Spomen-području Donja Gradina gdje će u 11.15 časova biti položeni vijenci na grobnom polju Topole.

U 12.00 časova na grobnom polju Hrastovi biće služen parastos i pomen žrvama ustaškog genocida iz srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

Obraćanje zvaničnika planirano je u 13.00 časova.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, formirana je avgusta 1941. godine.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: