fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Memorijal za žrtve ustaša: Američki projekat za Donju Gradinu

Renomirana arhitektonska kompanija iz Njujorka zainteresovana za rad na memorijalu žrtvama logora „Jasenovac“. Biro „Diler Skofidio i Renfro“ radio u Moskvi, Njujorku, Bostonu, Majamiju…

Nova objekat Linkoln centra u Njujorku
Nova objekat Linkoln centra u Njujorku

Izgradnja memorijalnog centra Donja Gradina, u znak sećanja na žrtve kompleksa logora smrti „Jasenovac“, mogla bi da počne već sledeće godine, a za ovaj projekat zainteresovana je i čuvena kuća za arhitekturu i izgradnju iz Njujorka „Diler Skofidio i Renfro“. Predstavnici ove eminentne firme, kako saznaju „Novosti“, polovinom aprila dolaze u Republiku Srpsku da vide lokaciju i detaljnije se raspitaju o planovima.

Izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, prema dogovoru napravljenom prošle godine, finansiraće zajedno Srbija i Republika Srpska. Angažovanje referentne arhitektonske ustanove ovom projektu daće i ozbiljnu međunarodnu afirmaciju. Studio „Diler Skofidio i Renfro“ iz Njujorka, kuća je velike reputacije u svetu dizajna javnih objekata. U njihovim referencama nalazi se projktovanje, izgradnja i rekonstrukcija više desetina objekata širom sveta, među kojima i park Zaradje u Moskvi, Muzej Moma, Kulturni centar Šed i Linkoln centar u Njujorku, bostonski Muzej savremene umetnosti i drugi objekti svetske reputacije.

Prema saznanjima „Novosti“, predstavnici ovog studija, polovinom aprila doputovaće najpre u Srbiju, a tokom obilaska Donje Gradine sastaće se i sa čelnim ljudima projekta izgradnje centra sećanja iz Srbije i RS.

Monumentalni memorijal jasenovačkim žrtvama, prema planovima, biće jedan od najvećih spomen-područja u Republici Srpskoj. Na prošlogodišnjem konkursu izabrano je idejno rešenje, a ono je svoju overu dobilo i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kako, za „Novosti“, objašnjava Darko Banjac, koji je u parlamentu RS zadužen za ovaj projekat, prvi radovi mogli bi da počnu već sledeće godine.

– Raspisan je tender za izgradnju glavnog građevinskog projekta, što posle izbora idejnog rešenja, čini drugu fazu posla – objašnjava Banjac. – Predstoji nam i raspisivanje završnog tendera za izvođača radova, što očekujemo da se veoma brzo dogodi.

Banjac navodi i da dinamiku radova određuju propisi i komplikovana procedura koja reguliše javne nabavke u BiH.

– Nadamo se da će sve efikasno biti završeno kako bi izvođač bio što pre određen. Radovi bi u tom slučaju mogli da počnu već dogodine – napominje Banjac, i podseća da je dve godine bilo potrebno samo za usvajanje idejnog rešenja kompleksa.

Prema planovima, na više od šest hiljada kvadrata prostiraće se nekoliko celina koje će zajedno činiti memorijalni centar Donja Gradina. Na ovom mestu biće podignuti „Polje uzdaha“ sa muzejom na otvorenom, „Vrtlog tišine“ i „Skela straha“. Sve to trebalo bi da simbolično pokaže kakve su se strahote dešavale u koncentracionom logoru „Jasenovac“ i Donjoj Gradini, kao njegovom najvećem stratištu. Sve ovo trebalo bi da košta nešto više od 7,5 miliona evra.

Član žirija za izbor idejnog rešenja istoričar Goran Latinović kaže za naš list da je zahtev bio da memorijal u Donjoj Gradini bude ne samo spomenički kompleks, već i živa ustanova zadužena za istraživanje i čuvanje sećanja na žrtve logora „Jasenovac“.

– Izabrano idejno rešenje podrazumeva izgradnju biblioteke, arhiva i čitaonice. Ideja je da Donja Gradina postane adresa svih naučnika i istraživača genocida iz Drugog svetskog rata na ovom prostoru. To je bio i kriterijum u radu žirija – kaže Latinović.

 

MESTO STRADANjA

Lokacija budućeg memorijalnog centra na žrtve logora smrti ima duboku simboliku, jer je Donja Gradina bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora. Na ovom mestu ustaše i organi takozvane NDH u smrt su poslale i više desetina hiljada Srba, Jevreja i Roma. Logor „Donja Gradina“ oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora „Jasenovac“, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH. Na ovom mestu Republika Srpska već godinama organizuje obeležavanje Dana sećanja na stradale u logorima jasenovačke fabrike smrti.

ZAJEDNIČKI SPOMENIK

Ideja o partnerstvu Srbije i Republike Srpske na izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini potekla je od predsednika Aleksandra Vučića, a saradnja je dogovorena krajem prošle godine.

– Hoćemo da napravimo nešto što bi bio najveći zajednički spomenik, na teritoriji gde žive Srbi. Namera nam je da u Donjoj Gradini izgradimo novi Memorijalni kompleks i muzej, sa mogućnošću najboljih i najsnažnijih video-zapisa iz vremena Drugog svetskog rata – obrazložio je svoju ideju Vučić.

Inicijativu je prihvatio i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. Trenutno u Donjoj Gradini traje eksproprijacija pojedinih delova zemljišta, kao i projektovanje trasa saobraćajnica, koje će olakšati ulaz u spomen-kompleks.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: