Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Memorandum, konačno

Datum objave: subota, 17 septembra, 2016
Objavljeno u Ratko Dmitrović
Veličina slova: A- A+

Nakon tri decenije nerazumnog, ponižavajućeg ćutanja, SANU je konačno sa sebe počela da skida jednu veliku podlu laž

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović

Opisao sam ovaj slučaj nekoliko puta, ali neće smetati ni na ovom mestu. Dakle, negde u kasnu zimu 1990. godine, sedim u restoranu “Kornati”, centralni deo Zagreba, i sa još trojicom sabesednika bistrimo politiku. Vreme je to kad Hrvatska čeka izbore, osnovane su već HSLS i Hrvatska demokratska zajednica, svi poznati hrvatski nacionalisti seli su u prve redove, defiluju ekranima i listovima dnevne i periodične štampe, Katolička crkva otvorila vrata mračnih odaja i otuda pustila na svetlo dana aveti koje je uvek znala, i danas zna, da koristi u rabotama natopljenim krvlju, okađenim dimom spaljenih kuća.

Jedan od sagovornika bio je profesor Zagrebačkog sveučilištva. Uz sve drugo, raspravljamo i o Memorandumu SANU. Onda, kao i danas, taj dokument se u Hrvatskoj uzimao kao krunski dokaz o postojanju plana stvaranja velike Srbije. Memorandum je dospeo u obrazloženja gotovo svih presuda Srbima u Hagu, on otvara i zatvara svaku priču o srpskoj krivici za raspad Jugoslavije.

U jednom trenutku okrenem se jednom od sagovornika i upitam: Da li ste pročitali Memorandum. Pa, to je poznato, prenose novine, to svi znaju – zamuckuje on. Ja sam ga pročitao, celog i vrlo pažljivo – javio se onaj profesor. Dobro, ako je tako, kažem mu, onda vas molim da budete iskreni i navedete šta tamo nije tačno, šta ne odgovara istini? Manje-više, sve je tačno, veli on, ali vi Srbi, mladi gospodine, ne shvatate da mi Hrvati nećemo da živimo u Jugoslaviji koja bi bila drugačija od one napravljene nakon rata i potvrđene ustavom iz 1974. godine. Drugim rečima, Srbija stalno mora da bude u mat poziciji, sa dve autonomne pokrajine, pitam ga. Pa…, otprilike tako, odgovara profesor.

Do prvih parlamentarnih izbora nije nas delilo više od dva meseca i svi smo znali da HDZ ubedljivo pobeđuje. Jedan od točkova kampanje HDZ-a, i njemu pripadajućih snaga, bio je Memorandum. Ne može da se dokaže, ali ne verujem da je Memorandum u Hrvatskoj do današnjih dana pročitalo više od pedesetak ljudi.

Memorandum SANU, savršena dijagnoza neodrživog duboko antisrpskog ustavnog, društvenog i političkog stanja u Titovoj Jugoslaviji, pune tri decenije drži u mestu Srpsku akademiju nauka i umetnosti, sabija je, ništi i crnim pečatom prokazuje kao laboratoriju zla. U velikoj meri zahvaljujući neobjašnjivom, gustom i upornom ćutanju same Akademije. Ovih dana novi predsednik SANU, Vladimir Kostić, krenuo je sa radovima na demontaži te odvratne konstrukcije iznad svodova najznačajnije srpske institucije nauke i umetnosti. Uspe li u ovome što je započeo, ništa drugo ne mora da uradi, koliko god da ostane na čelu SANU.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti: Ratko Dmitrović


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top