fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Meholjić: Stojim iza svake svoje riječi

Hakija Meholjić
Hakija Meholjić

Hakija Meholjić, jedan od protagonista filma „Srebrenica – izdani grad“ izjavio je da, iako film još nije gledao, stoji iza svake riječi koju je izgovorio tom i svakom drugom prilikom o temi izdaje Srebreničana.

Ovaj film izazvao je žestoka i negativna reagovanja bošnjačko-muslimanske dijaspore, ali i njenih diplomatskih političkih krugova, a najviše bure izazvale su riječi baš ovog Srebreničanina koji je, pored ostalog, prenio sadržaj razgovora o sudbini Srebrenice koji je sa delegacijom iz tog grada imao kod muslimanskog lidera Alije Izetbegovića.

„Kod Alije smo bili u septembru 1993. godine. O tome zna i srpska vojska, a nismo otišli tek tako, već u organizaciji Unprofora, helikopterom. Zbog naše posjete Izetbegoviću zaustavljena su tada bila i borbena dejstva oko Sarajeva. To je sve suva istina, pa svjedočanstva koja sam dao tada i u drugim prilikama dok je Alija bio živ, pouzdana su da pouzdanija ne mogu biti“, precizirao je Meholjić za „Večernje novosti“.

Meholjić dodaje da nikada ne može zaboraviti Izetbegovićeve riječi: „Imam ponudu od Klintona da četnici uđu u Srebrenicu“, nakon čega je dodao da će „četnici poklati 5 000 muslimana i onda će biti intervencija NATO-a na srpske snage širom BiH“.

„Ja sam skočio i rekao mu: `Ti si lud. Ti na klanje ideš, a ja ne znam šta će biti sutra sa mnom`. Znam da je nepojmljivo što o ovome javno govorim, prijetila mi je i opasnost da budem ubijen, ali tako je bilo“, kaže Meholjić.

On je istakao da je druga ponuda od Alije bila zamjena Srebrenice za Vogošću, a u to vrijeme Haris Silajdžić i Momčilo Krajišnik crtali su kartu na sarajevskom aerodromu, što se kasnije saznalo.

„Rekli smo mu da mi nemamo pravo da odlučujemo u ime naroda ni o kakvoj zamjeni teriotorija“, ističe Meholjić.

Norveški dokumentarni film “Srebrenica – izdani grad“, koji je prikazan na norveškoj i švedskoj televiziji, biće emitovan i na danskoj televiziji, i izazvao je pritiske radikalnog dijela bošnjačko-muslimanske zajednice u toj zemlji na švedski Javni servis SVT.

Izvor: SRNA

 

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: