fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mehmedović zbog sumnjive ratne prošlosti pod lupom NATO-a (video)

Poslanik SDA u BIH parlamentu Šemsudin Mehmedović nije dobio saglasnost američkih vlasti za posjetu školi NATO u Njemačkoj, jer nije prošao bezbjednosnu provjeru, navodi Večernji list.
071033I dok mu je zbog provjera uskraćeno učešće na određenim seminarima, hipoteka sumnjive ratne prošlosti – veza s mudžahedinima i državljanstva koja im je dodjeljivao, ipak ne sprečava Mehmedovića da bude član parlamentarne Komisije za odbranu i bezbjednost, koja nadgleda rad bezbjednosnih agencija i razmatra povjerljive izvještaje.

Da je Mehmedović zbog ratne prošlosti i bliskosti s mudžahedinima u posljednje vrijeme sve rjeđe gost na skupovima koje organizuje NATO u javnosti se spekuliše već odavno. Ipak, Mehmedović ističe da je tome pisao „Večernji list“ koji je blizak Čoviću.

„Prema tome, to su naša politička prepucavanja, ja o tome ne znam ništa“, ističe Mehmedović.

Za Mehmedovića su to politička prepucavanja, a za upućene povezanost s mudžahedinima i njihovim krvavim tragom teških ratnih zločina na području Tešnja i Teslića za koji su nagrađeni bh. državljanstvima.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbjednost, ističe da je jasno da Šemsudin Mehmedović više nikada neće moći proći bilo koju ozbiljniju provjeru NATO-a zbog svojih veza sa radikalnim islamistima, sa licima povezanim i sa Islamskom državom i Al kaidom.

„Mehmedović je, međutim, predmet zapadnih provjera i zbog dodjele državljanstava koju je on u neograničenim količinama dostavljao islamistima pod raznim imenima i pod raznim identitetima“, kaže Galijašević.

Zbog istih veza, na meti ozbiljnih zapadnih provjera mogao bi se naći i Šefik Džaferović, kaže Galijašević, i dodaje da je nezamislivo da takva lica povezana s najvećim bezbjednosnim rizicima, ne podliježu kvalitetnim provjerama u BiH, već se nalaze na važnijim mjestima u parlamentu.

U tom kontekstu mnogi vide i konstantne atake Šemsudina Mehmedovića na pomoćnika ministra bezbjednosti Vjekoslava Vukovića pod čijom palicom su brojnim mudžahedinima oduzeta državljanstva. Pod izgovorom zakona, Mehmedović traži njegovu suspenziju i zabranu pristupa tajnim podacima.

„Ustvari, kroz bijes prema Vukoviću se artikuliše bijes tih islamističkih struktura. Iz Gvantanama stižu izjave ljudi iz Alžirske grupe o Mehmedoviću i njegovoj ulozi kao i mnoge izjave o Šefiku Džaferoviću, o zločinima na Ozrenu i prilikama u Zenici“, naglašava Galijašević.

Da sumnjiva ratna prošlost kadrova SDA sve češće nailazi na neprobojan zid američkih provjera pokazuju i primjeri uskraćivanja ambasadorske funkcije Biseri Turković u Briselu i Vašingtonu, a nikakva tajna nije ni da aktuelni šef obavještajne službe, zbog biografije sa stavkama ratne muslimanske jedinice Biseri i AID-a, Osman Mehmedagić Osmica nije bio po volji Amerikancima.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: