Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Medić: U Hrvatskoj se organizovano revidiraju činjenice o Drugom svjetskom ratu

U Hrvatskoj postoji organizovana kampanja revizije događaja iz Drugog svjetskog rata i od klera i od države, što je potpuno drugačija situacija nego u Srbiji koja puno pomaže revitalizaciju Jevrejske zajednice, rečeno je na konferenciji za novinare novoizabranog rukovodstva Saveza jevrejskih opština Srbije.

Danilo Medić
Danilo Medić

Predsjednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić podsjetio je da se država Srbija jasno izrazila da predsjednik kvislinške vlade Milan Nedić ne može biti rehabilitovan, a da se sporadični incidenti, poput teksta o „kvislingu Dimitriju Ljotiću u `Politikinom zabavniku` mogu podvesti pod šarlatanstvo urednika ili autora teksta“.

Sa druge strane, kako je istakao Medić, u Hrvatskoj se dešavaju organizovane promocije knjiga koje finansiraju državna ministarstva i koja, dio po dio, u najvećoj mjeri mijenjaju smisao i činjenice, između ostalog i o Jasenovcu, koji je izraelski Jad Vašem klasifikovao kao jedan od šest najmonstruoznijih logora smrti.

„U Hrvatskoj je ta kampanja jako, jako organizovana i od klera i od države. Tako da je tu situacija potpuno drugačija u odnosu na Srbiju“, naveo je Medić, koji je i potpredsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Član Izvršnog odbora novoizabranog Saveza jevrejskih opština Srbije Avram Izrael istakao je da danas postoji veliki porast antisemitizma u Evropi i Americi, prije svega u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i skandinavskim zemljama.

Izrael je ocijenio je da sporadični incidenti u Srbiji poput teksta o Ljotiću ne mogu da se mjere sa dešavanjima, na primjer u Francuskoj, gdje ima stalnih ataka na jevrejske bogomolje i gdje ima žrtava.

On je istakao da Jevrejska zajednica u Srbiji jeste jedina u okruženju kojoj je omogućeno ostvarivanje prava u okviru Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih nasljednika, a da je Jevrejskoj opštini Beograd do sada vraćeno oko 100 nekretnina.

Izrael je podsjetio da je na današnjoj teritoriji Srbiji prije Drugog svjetskog rata živjelo 37.380 Jevreja, od kojih je tokom Holokausta nestalo 80 do 83 odsto, a da danas Jevrejska zajednica Srbije ima oko 4.000 članova, od kojih je na popisu iz 2012. godine samo 747 građana Srbije registrovano kao Jevreji.

Novoizabrani predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije saopštili su i da je prvi put u istoriji Evropski jevrejski kongres isključio Savez jevrejskih opština Srbije iz rada Generalne skupštine za 2019. godinu.

„Odgovornost za urušavanje ugleda Saveza snose smenjeni predsednik Robert Sabadoši, rabin Isak Asiel, svaki u svom, ali i u zajedničkom, sinhronizovanom delovanju na razbijanju jedinstva zajednice“, naveo je predsjednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel.

Na konferenciji za novinare, održanoj povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, najavljeno je i da će u naredna četiri dana u Beogradu nizom kulturnih dešavanja biti obilježen taj dan.

Najavljeno je održavanje muzičkog festivala „Rosi fest“, koji se drugi put održava u Beogradu, a obuhvatiće i radionice i koncerte uz učešće velikog broja gostiju iz inostranstva.

U okviru Jevrejskog kulturnog centra u Beogradu večeras će biti otvoren i Jevrejski filmski festival, na kojem će do 27. januara biti prikazano 10 filmskih ostvarenja.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: