Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Medalje otpora umjesto medalja nasilja i zločina

Datum objave: četvrtak, 1 novembra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpg

Koliko je sati u BiH najbolje pokazuje podatak da se pod okriljem federalnog ministarstva za pitanja boraca dodjeljuju medalje otpora Jusufu Prazini, Ismetu Bajramoviću, Ramizu Delaliću i sličnim prijeratnim sarajevskim kriminalcima koji su u ratu sistematski provodili jeziv teror nad Srbima, smatra politički analitičar Nenad Kecmanović.

Kada njima, 20 godina poslije rata, u jednoj polovini BiH zvanične institucije dodjeljuju “medalje otpora”, dok bi u drugoj polovini mogli dobiti jedino “medalje” za nasilje i zločine, onda postaje jasno, kaže Kecmanović, da je međunarodno priznata država pukla nadvoje, ako ne i natroje.

“Te imenovane i neimenovane zločince, koji su srpske civile klali, bacali u jame, prebijali, izbacivali iz stanova, pljačkali, njihovi muslimanski i bošnjački sunarodici slave kao crne bisere, heroje odbrane, prvoborce”, rekao je Kecmanović Srni.

Povodom spiska od 536 kandidata za ratno priznanje tzv. “medalja otpora” koju je sastavila komisija federalne Vlade, među kojima su Ismet Bajramović Ćelo, Ramiz Delalić Ćelo, Taib Torlaković, Nijaz Karkelja Nisko, Jusuf Juka Prazina, Kecmanović kaže da su oni djelovali u uniformama zvanične policije i Armije BiH, a onda su ih se njihovi politički naredbodavci odrekli da u miru ne bi odgovarali za zajednički zločinački poduhvat.

Prema njegovim riječima, Juki su svojevremeno pjevane pjesme, a Cacina sahrana bila je najveća u istoriji olimpijskog grada.

“Juka je ubijen u Belgiji, Caco na Bistriku, Ismet Bajramović Ćelo i Ramiz Delalić Ćelo u podzemnim obračunima, a ubice nikada nisu pronađene”, istakao je Kecmanović.

Komisija Vlade Federacije BiH sačinila je spisak od 536 kandidata za ratno priznanje tzv. “Medalju otpora”, a kada bude završen trebalo bi da ima do 700 imena, od kojih 475 Bošnjaka i 225 Hrvata.

Spisak je predat ministru za boračka pitanja boraca Zukanu Helezu, a potpisalo ga je šest od 11 članova Komisije.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top