Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mauthauzen: U slavu i čast Svetih novomučenika srpskih

Položen kamen-temeljac hrama Svetih novomučenika srpskih na groblju ratnih zarobljenika u Mauthauzenu u Austriji

12417566_580495812125956_3529705470901663460_nNa Krstopoklonu nedelju, 3. aprila 2016. godine, na vojnom zarobljeničkom groblju u Mauthauzenu, Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski g. Andrej osveštao je, zajedno sa sveštenstvom arhijerejskog namesništva austrijskog, temelje spomen-kapele Svetih novomučenika srpskih, uz učešće mnogobrojnog vernog naroda i u prisustvu Preuzvišenog Biskupa grada Linca g. Manfreda Šojera i Predsednika pokrajinske vlade Gornje Austrije g. Jozefa Piringera, mnogih visokih predstavnika države, kulture i društva Republike Austrije, diplomatskih predstavnika i drugih visokih zvanica. Protokolom su u ime Episkopa rukovodili svi članovi Građevinskog odbora na čelu sa g. Željkom Maleševićem iz Linca.

U istoriji Srpske Pravoslavne Crkve ostaće krupnim slovima zabeleženo stradanje srpskih civilnih i vojnih zarobljenika u logoru Mauthauzen u Gornjoj Austriji, oko 20 kilometara istočno od Linca. U knjizi mrtvih sačuvanoj u arhivu Dobrotvornog društva Austrijskog Crnog krsta rukom su zapisana i otrgnuta od zaborava mnogobrojna imena Srba umrlih i pokopanih u ovom logoru. Hiljadama pak Srba umrlih i sahranjenih na vojničkom groblju logora Mauthauzen iz Prvog svetskog rata ne zna se ime. Ta patnja naroda je sabrala sve prisutne oko logorskog groblja Mauthauzen, koje je pod zemljom sačuvalo ponižen i zaboravljen narod, srpske vojnike i civile deportovane u Prvom svetskom ratu, a umrle daleko od svojih domova, od zime, gladi i u najvećem broju od tifusa. Spomen-hram se podiže u slavu Božju, u čast Svetih novomučenika srpskih i u spomen svih koji su tamo našli svoj večni mir.

U dirljivom liturgijskom činu polaganja kamena temeljca svojim pojanjem je učestvovao hor Crkvene opštine u Beču kojim je dirigovala gđa Biserka Vasić. Nakon pozdravnog arhijerejskog slova, prof. dr Gordana Ilić-Marković sa Instituta za slavistiku na univerzitetu u Beču pročitala je referat na osnovu svojih arhivskih istraživanja i višestrukih publikacija čime je već odranije probudila pažnju naučne javnosti. Posle referata, svoje pozdravne govore su proizneli Biskup Linca dr Manfred Šojer, ambasador Republike Srbije g. Pero Janković i šef regionalnog predstavništva Republike Srpske u Austriji g. Mladen Filipović, zatim gradonačelnik Mauthauzena g. Tomas Punkenhofer i potpredsednik Austrijskog Crnog krsta g. Valter Murauer. Posebno upečatljiv govor je proizneo premijer Gornje Austrije dr Jozef Piringer.

Posle službe i programa, žitom i vinom kao evharistijskim simvolima poslužene su sve zvanice i svi prisutni, koje je lično pozdravio i od kojih se oprostio Preosvećeni Vladika g. Andrej na ovaj istorijski dan Srba u austrijskom rasejanju, dan nevinih srpskih žrtava katastrofe koja je survala čitavu Evropu u apokalipsu u kojoj je stradalo više od 20 miliona ljudi.

Izvor: Eparhija austrijsko-švajcarska

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: