Marš Vojkovići – Ilinjača u sjećanje na odbranu srpskih naselja

Datum objave: petak, 21 jula, 2017
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

Bivši srpski borci i stanovnici Vojkovića, Grlice i Krupca, među kojima je bio veliki broj mladih, danas su “Maršom odbrane”, koji je krenuo ispred crkve u Vojkovićima i završio na brdu Ilinjača, gdje je održan istorijski čas, odali počast stradalima 4. avgusta 1992. godine u odbrani ovih naselja Istočne Ilidže.

Istočno Sarajevo - Učesnici "Marša odbrane Vojkovići - Ilinjača" Foto: SRNA
Istočno Sarajevo – Učesnici “Marša odbrane Vojkovići – Ilinjača” Foto: SRNA

U odbrani Vojkovića, Grlice i Krupca od napada muslimanskih snaga iz Hrasnice i Sokolović kolonije početkom avgusta 1992. godine poginulo je sedam pripadnika Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske.

Svjedoci tih dešavanja jednodušni su u ocjeni da je riječ o herojskoj odbrani srpskih naselja i stanovništva tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

“Da je tih dana pala ova teritorija, ovo junačko mjesto, možda bi tok rata otišao u drugom pravcu”, rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac.

Prema njegovim riječima, “Marš odbrane Vojkovići – Ilinjača” izraz je želje da se pokaže da su srpski borci i srpsko stanovništvo samo branili svoje domove i porodice kako ne bi postali žrtve muslimanskih oružanih snaga, kao i prilika da se mladima prenese istina o istorijskim danima 1992. godine.

“Ovo je način da odamo počast svojim saborcima koji su dali živote za odbranu Vojkovića, Grlice i Krupca”, dodao je Šehovac u izjavi novinarima.

U borbama za odbranu Vojkovića, Grlice i Krupca učestvovali su i pripadnici Četvrtog bataljona Vojne policije, u čijim je redovima bio i Dragan Pejić.

“Pomogli smo našim saborcima iz Druge sarajevske brigade da odbrane ovo područje od napada neprijatelja”, rekao je Pejić i dodao da pripadnici Vojne policije nisu imali gubitaka u ovim borbama.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Vojkovića, Grlice i Krupca Stojan Međo naglasio je da bez Druge sarajevske brigade ne bi bilo ni ovog dijela Republike Srpske.

“U borbama 4. avgusta poginulo je sedam, a tokom rata ukupno 217 naših saboraca, dok je broj ranjenih bio daleko veći”, rekao je Međo.

Ovogodišnji “Marš odbrane Vojkovići-Ilinjača” šesti je po redu i dio je manifestacije “4. avgust – da se ne zaboravi”.

U maršu su učestvovali i predstavnici lokalnih vlasti Istočne Ilidže.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za Marš Vojkovići – Ilinjača u sjećanje na odbranu srpskih naselja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top