fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Marš Vojkovići – Ilinjača u sjećanje na odbranu srpskih naselja

Bivši srpski borci i stanovnici Vojkovića, Grlice i Krupca, među kojima je bio veliki broj mladih, danas su „Maršom odbrane“, koji je krenuo ispred crkve u Vojkovićima i završio na brdu Ilinjača, gdje je održan istorijski čas, odali počast stradalima 4. avgusta 1992. godine u odbrani ovih naselja Istočne Ilidže.

Istočno Sarajevo - Učesnici "Marša odbrane Vojkovići - Ilinjača" Foto: SRNA
Istočno Sarajevo – Učesnici „Marša odbrane Vojkovići – Ilinjača“ Foto: SRNA

U odbrani Vojkovića, Grlice i Krupca od napada muslimanskih snaga iz Hrasnice i Sokolović kolonije početkom avgusta 1992. godine poginulo je sedam pripadnika Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske.

Svjedoci tih dešavanja jednodušni su u ocjeni da je riječ o herojskoj odbrani srpskih naselja i stanovništva tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

„Da je tih dana pala ova teritorija, ovo junačko mjesto, možda bi tok rata otišao u drugom pravcu“, rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac.

Prema njegovim riječima, „Marš odbrane Vojkovići – Ilinjača“ izraz je želje da se pokaže da su srpski borci i srpsko stanovništvo samo branili svoje domove i porodice kako ne bi postali žrtve muslimanskih oružanih snaga, kao i prilika da se mladima prenese istina o istorijskim danima 1992. godine.

„Ovo je način da odamo počast svojim saborcima koji su dali živote za odbranu Vojkovića, Grlice i Krupca“, dodao je Šehovac u izjavi novinarima.

U borbama za odbranu Vojkovića, Grlice i Krupca učestvovali su i pripadnici Četvrtog bataljona Vojne policije, u čijim je redovima bio i Dragan Pejić.

„Pomogli smo našim saborcima iz Druge sarajevske brigade da odbrane ovo područje od napada neprijatelja“, rekao je Pejić i dodao da pripadnici Vojne policije nisu imali gubitaka u ovim borbama.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Vojkovića, Grlice i Krupca Stojan Međo naglasio je da bez Druge sarajevske brigade ne bi bilo ni ovog dijela Republike Srpske.

„U borbama 4. avgusta poginulo je sedam, a tokom rata ukupno 217 naših saboraca, dok je broj ranjenih bio daleko veći“, rekao je Međo.

Ovogodišnji „Marš odbrane Vojkovići-Ilinjača“ šesti je po redu i dio je manifestacije „4. avgust – da se ne zaboravi“.

U maršu su učestvovali i predstavnici lokalnih vlasti Istočne Ilidže.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Hvala hrabrom Raši G. na prvpm dejstvovanju. Ovo da se ne zaboravi!
    Pozrav Ti Rašo zajedno sa tvojoj porodici.
    Varagic M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: