fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Marčeta: Regularne snage Hrvatske izvršile agresiju na drvarsku opštinu

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Mile Marčeta izjavio je Srni da su prije 22 godine na današnji dan Drvar zauzele regularne vojne snage Hrvatske, kada je na području opštine ubijeno više od 70 lica, a 17.000 je protjerano sa vjekovnih ognjišta.

Drvar
Drvar

„Nažalost, do sada niko nije odgovarao za zločine koje su počinile vojne snage Hrvatske, koje su agresiju na drvarsku opštinu izvršile 13. i 14. septembra 1995. godine, a prije toga su je intenzivno bombardovale mjesec dana“, rekao je Marčeta.

On je naveo da je na području opštine Drvar, nakon što su je zauzele hrvatske snage, uništeni infrastruktura, privredni objekti, zapaljena i opljačkana domaćinstva, objekat Muzeja desanta, a miniran je bio i Spomenik ustanicima.

„Šteta koju je tada pretrpio Drvar neprocjenjiva je i nenadoknadiva. Isto je bilo i sa ostalim zapadnokrajiškim opštinama – Glamoč, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Mrkonjić Grad u kojima je ubijeno više od 1.660 vojnika i civila, a sa ognjišta protjerano 120.000 ljudi“, dodao je Marčeta.

Prema njegovim riječima, opština Drvar još nije uspjela da se oporavi od ratnih strahota i razaranja, a Srbi povratnici žive u nemogućim uslovima.

„Nakon rata vlasti u FBiH i kantonima su sve uradile kako Srbi ne bi mogli biti faktor u bilo kakvom odlučivanju. Time je poslata jasna poruka da srpski narod nije dobrodošao u zapadnokrajiškim opštinama, odnosno na vjekovna ognjišta“, rekao je Marčeta i naveo da trenutno u Drvaru živi oko 7.000 Srba.

On je napomenuo da su fabrike u Drvaru, među kojima celuloze, uništene kako niko od srpskih povratnika ne bi mogao da dobije posao.

„Pozivam sve relevantne faktore da utiču na nadležne institucije da bi oni koji su počinili zločine u Drvaru i zapadnokrajiškim opštinama odgovarali, ali i da nam pomognu kako bi povratak u ove opštine bio održiv“, zaključio je Marčeta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Tužilaštvo BiH slijepo na agresiju | Jadovno 1941.

Miladin Subotić: Trajanje nekažnjene sramote | Jadovno 1941.

Tuđmanovi „Brionski transkripti” – Udariti Srbe da nestanu!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: