fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Малверзације са јеврејском имовином у Сарајеву

Бивша суткиња Опћинског суда у Сарајеву Лејла Фазлагић годинама је водила имовинске спорове у којима је разбаштинила десетине власника некретнина у Сарајеву, махом Јевреја страдалих у Другом свјетском рату, пише Центар за истраживачко новинарство (ЦИН).

Фазлагић годинама водила имовинске спорове у којима је разбаштинила десетине власника некретнина у Сарајеву, махом Јевреја страдалих у ИИ свјетском рату
Фазлагић годинама водила имовинске спорове у којима је разбаштинила десетине власника некретнина у Сарајеву, махом Јевреја страдалих у ИИ свјетском рату

Прекњижавала их је на себе, али и друге особе које на то нису имале право, за шта је против ње кантонално тужилаштво у Сарајеву подигло и оптужницу.

Новинари Центра за истраживачко новинарство дошли су у посјед докумената у којима је бивша суткиња злоупотребљавала личне податке углавном умрлих особа, укључујући и своје најближе сроднике, прибавивши тако за себе и саучеснике најмање 19 некретнина вриједних готово пет милиона еура.

Према наводима ЦИН-а, напуштена зграда јеврејских породица Циндорф, Барух и Маестро у центру Сарајева малверзацијама је постала дијелом и власништво бивше суткиње Опћинског суда у Сарајеву Лејле Фазлагић. Након што је сазнала да су насљедници ове имовине умрли у Израелу, недуго након што су током рата напустили опкољено Сарајево, Фазлагић је изигравши систем 2012. године уложила лажну тужбу против мртвих насљедника, а у име своје, тада већ 26 година мртве нане Селвете Црналић.

Послала је тужбу на лажне адресе у Сарајеву, а потом су се у Суд вратиле доставнице са фалсификованим потписима Циндорфа, што је значило су примили тужбу, иако већ годинама нису међу живима, нити су годинама били у БиХ. Тако је имовину вриједну око 700.000 еура, у накнадном оставинском поступку укњижила на себе и оца Фахрудина Фазлагића.

Суткиња Фазлагић ђеловала је у оквиру организоване криминалне групе коју је предводио некадашњи министар унутрашњих послова РБиХ Алија Делимустафић, а против које је још прије годину и по Kантонално тужилаштво у сарајеву подигло оптужницу. Гласноговорница Тужилаштва Азра Бавчић за Радио Слободна Европа (РСЕ) објашњава:

„У судским поступцима које је водила оптужена суткиња Лејла Фазлагић – Пашић некретнине умрлих књижиле су се на чланове организације, а потом су их склапањем уговора продавали трећим особама. Почињењем поменутих кривичних ђела како се наводи у оптужници починили су противправну имовинску корист у износу већем од пет милиона еура. Дакле, ријеч је о системској корупцији у којој је учествовао бивши министар унутрашњих послова РБиХ, потом суткиња, тужилац, осам адвоката, судски вјештак, нотар, замјеник директора за форензичка испитивања БиХ, опћински службеници, судски курири и директори фирми.“

Пратећи наводе оптужнице новинари Центра за истраживачко новинарство утврдили су како је суткиња Фазлагић информације о напуштеним некретнинама добијала од своје познанице Лејле Церић, бивше шефице Ођела за имовинскоправне послове Опћине Стари Град у Сарајеву. Да се Церићева распитивала о власницима, углавном Јеврејима страдалим у другом свјетском рату, потврдио је новинарима ЦИН-а Борис Kожемјакин, предсједник Јеврејске општине у Сарајеву.

„Она је водила поступке и на одређени начин слала упите у ову заједницу да види да ли постоје насљедници за одређене станове, земљишта итд“, казао је.

Ово, како су навели новинари ЦИН-а, није била једина малверзација суткиње Фазлагић у њену корист. У више наврата је у лажним поступцима користила име умрле нане, а у једној и мајке Џемиле која је 1988. године погинула у саобраћајној несрећи. Плијен је била кућа покојне Шарике Фархи у сарајевском староградском насељу Алифаковац. И овај пут, лажирани су документи да је Фархи примила тужбу коју је поднијела покојна мајка суткиње.

Поступак се завршио, како наводе новинари ЦИН-а тако што је касније водоинсталатер суткиње Ариф Ибрахимовић тужио њену покојну мајку тврдећи да та некретнина припада њему. У спору који је водила друга суткиња Опћинског суда у Сарајеву Милена Рајић, пресудила је у корист Ибрахимовића, иако је знала да је особа коју тужи мртва. Kасније је кућа за више од 150.000 еура продата трећем лицу.

Ни суткиња Рајић, ни Ибрахимовић који данас живи у трошној кући, нису жељели разговарати с новинарима. Но, суткињу Фазлагић новинари су пронашли у Хрватској, гђе се од отварање истраге против ње, 2016. године налази у бјекству. У викендици у мјесту Мала Дуба изнијела је свој став.

„Мени је читав овај случај монтиран и ја ћу то доказати. Ја ћу се у своје Сарајево вратити. Ја ћу опет постати судија“, каже Фазлагић за ЦИН.

Иако је Министарство правде БиХ упутило Хрватској захтјев за њено изручење, те је суд у Ријеци пресудио да нема запрека да буде изручена правосуђу у БиХ, поступак изручења још није покренут. Једнако, још није почео ни судски поступак на који се чека готово годину и по.

Аутор: ЏЕНАНА ХАЛИМОВИЋ

Извор: СЛОБОДНА ЕВРОПА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: