fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Malverzacije sa jevrejskom imovinom u Sarajevu

Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić godinama je vodila imovinske sporove u kojima je razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, mahom Jevreja stradalih u Drugom svjetskom ratu, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Fazlagić godinama vodila imovinske sporove u kojima je razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, mahom Jevreja stradalih u II svjetskom ratu
Fazlagić godinama vodila imovinske sporove u kojima je razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, mahom Jevreja stradalih u II svjetskom ratu

Preknjižavala ih je na sebe, ali i druge osobe koje na to nisu imale pravo, za šta je protiv nje kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo i optužnicu.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo došli su u posjed dokumenata u kojima je bivša sutkinja zloupotrebljavala lične podatke uglavnom umrlih osoba, uključujući i svoje najbliže srodnike, pribavivši tako za sebe i saučesnike najmanje 19 nekretnina vrijednih gotovo pet miliona eura.

Prema navodima CIN-a, napuštena zgrada jevrejskih porodica Cindorf, Baruh i Maestro u centru Sarajeva malverzacijama je postala dijelom i vlasništvo bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić. Nakon što je saznala da su nasljednici ove imovine umrli u Izraelu, nedugo nakon što su tokom rata napustili opkoljeno Sarajevo, Fazlagić je izigravši sistem 2012. godine uložila lažnu tužbu protiv mrtvih nasljednika, a u ime svoje, tada već 26 godina mrtve nane Selvete Crnalić.

Poslala je tužbu na lažne adrese u Sarajevu, a potom su se u Sud vratile dostavnice sa falsifikovanim potpisima Cindorfa, što je značilo su primili tužbu, iako već godinama nisu među živima, niti su godinama bili u BiH. Tako je imovinu vrijednu oko 700.000 eura, u naknadnom ostavinskom postupku uknjižila na sebe i oca Fahrudina Fazlagića.

Sutkinja Fazlagić đelovala je u okviru organizovane kriminalne grupe koju je predvodio nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Alija Delimustafić, a protiv koje je još prije godinu i po Kantonalno tužilaštvo u sarajevu podiglo optužnicu. Glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjava:

„U sudskim postupcima koje je vodila optužena sutkinja Lejla Fazlagić – Pašić nekretnine umrlih knjižile su se na članove organizacije, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem pomenutih krivičnih đela kako se navodi u optužnici počinili su protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura. Dakle, riječ je o sistemskoj korupciji u kojoj je učestvovao bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, potom sutkinja, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora za forenzička ispitivanja BiH, općinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.“

Prateći navode optužnice novinari Centra za istraživačko novinarstvo utvrdili su kako je sutkinja Fazlagić informacije o napuštenim nekretninama dobijala od svoje poznanice Lejle Cerić, bivše šefice Ođela za imovinskopravne poslove Općine Stari Grad u Sarajevu. Da se Cerićeva raspitivala o vlasnicima, uglavnom Jevrejima stradalim u drugom svjetskom ratu, potvrdio je novinarima CIN-a Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu.

„Ona je vodila postupke i na određeni način slala upite u ovu zajednicu da vidi da li postoje nasljednici za određene stanove, zemljišta itd“, kazao je.

Ovo, kako su naveli novinari CIN-a, nije bila jedina malverzacija sutkinje Fazlagić u njenu korist. U više navrata je u lažnim postupcima koristila ime umrle nane, a u jednoj i majke Džemile koja je 1988. godine poginula u saobraćajnoj nesreći. Plijen je bila kuća pokojne Šarike Farhi u sarajevskom starogradskom naselju Alifakovac. I ovaj put, lažirani su dokumenti da je Farhi primila tužbu koju je podnijela pokojna majka sutkinje.

Postupak se završio, kako navode novinari CIN-a tako što je kasnije vodoinstalater sutkinje Arif Ibrahimović tužio njenu pokojnu majku tvrdeći da ta nekretnina pripada njemu. U sporu koji je vodila druga sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Milena Rajić, presudila je u korist Ibrahimovića, iako je znala da je osoba koju tuži mrtva. Kasnije je kuća za više od 150.000 eura prodata trećem licu.

Ni sutkinja Rajić, ni Ibrahimović koji danas živi u trošnoj kući, nisu željeli razgovarati s novinarima. No, sutkinju Fazlagić novinari su pronašli u Hrvatskoj, gđe se od otvaranje istrage protiv nje, 2016. godine nalazi u bjekstvu. U vikendici u mjestu Mala Duba iznijela je svoj stav.

„Meni je čitav ovaj slučaj montiran i ja ću to dokazati. Ja ću se u svoje Sarajevo vratiti. Ja ću opet postati sudija“, kaže Fazlagić za CIN.

Iako je Ministarstvo pravde BiH uputilo Hrvatskoj zahtjev za njeno izručenje, te je sud u Rijeci presudio da nema zapreka da bude izručena pravosuđu u BiH, postupak izručenja još nije pokrenut. Jednako, još nije počeo ni sudski postupak na koji se čeka gotovo godinu i po.

Autor: DžENANA HALIMOVIĆ

Izvor: SLOBODNA EVROPA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: