Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MALAGURSKI: SRBIJA SE MOŽE IŠČUPATI IZ OKOVA NEOLIBERALIZMA

Autor_filma_Boris_Malagurski-252bf52bBoris Malagurski, autor filma “Težina lanaca dva”, smatra da Srbija i njeni građani imaju snagu i mogućnost da se “iščupaju” iz okova propalog neoliberalnog ekonomskog koncepta, koji su joj nametnuli EU i Međunarodni monetarn fond (MMF).

“Ako je Islandu sa 300.000 stanovnika pošlo za rukom da se iščupa iz čeljusti neoliberalnog ekonomskog koncepta, koji je zemlju doveo na prosjački štap i posle toga postao jedna od najuspešnijih ekonomija sveta, zašto to ne bi pošlo za rukom i Srbiji, ali i drugim zemljama Balkana”, rekao je Malagurski u Novom Sadu poslije premijerne projekcije njegovog novog filma, koja je sinoć upriličena za novosadske novinare.

On je dodao da je cilj njegovog novog filma da probudi prvenstveno mlade ljude iz malodušnosti i pokrene ih da odlučno krenu u promjene.

“Film, kroz reči njegovih protagonista, pokazuje mladima u Srbiji, kao i svim ostalim balkanskim zemljama, da je štednja koju nameću EU i MMF gulikoža-sistem. On jedino odgovara EU i MMF-u, kao i malobrojnim vladajućim političkim elitama, dok je ogroman broj ljudi prisiljen da dok živi vraća lihvarske bankovne zajmove”, rekao je Malagurski.

On smatra da nema dileme da izlaz iz dužničkog ropstva, koje su Srbiji i drugim zemljama regiona nametnuli EU i MMF, nudi Grčka, odnosno njen premijer Aleksis Cipras i njegova Siriza.

“Cipras i Siriza propagiraju ono što je svima logično i jasno, a to je da štednja Grčkoj donosi totalnu ekonomsku propast. Za Ciprasa, kao i za sve ostale ljude zdrave pameti, jasno je, međutim, da samo nova finansijska ulaganja, i to u svoje resurse, donose dobrobit Grcima. Zato sam uveren da će se snažan vetar promena iz Grčke ubrzo preneti i na ostale balkanske zemlje, a i na moćne zapadne, gde je jaz između bogatih i siromašnih građana sve očigledniji”, istakao je Malagurski.

Film “Težina lanaca dva” bavi se neoliberalnim reformama na prostoru Balkana poslije raspada Jugoslavije i uticajem tih reformi na ekonomiju, medije, vojsku, kulturu, obrazovanje i politiku.

Navedene teme potkrijepljene su ekskluzivnim intervjuima, između ostalog, sa filozofom i antiglobalistom Noamom Čomskim, američkim režiserom Oliverom Stounom, bivšim glavnim haškim tužiocem Karlom del Ponte, te vojno-političkim analitičarom Miroslavom Lazanskim.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

BALKANSKA PREMIJERA FILMA “TEŽINA LANACA DVA …

Boris Malagurski: Otpor neoliberalizmu danas nije stvar …

ZAŠTO JE ZABRANjENA PROJEKCIJA FILMA  – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: