Mađarska: Oskrnavljeno srpsko groblje u Kalazu, severno od Budimpešte

Datum objave: sreda, 28 juna, 2017
Veličina slova: A- A+

Budimpešta – Mađarski premijer Viktor Orban osudio je danas skrnavljenje srpskog groblja u Kalazu, severno od Budimpešte, izjavio je šef pres kancelarije mađarskog premijera Bertalan Havaši.

Viktor Orban
Viktor Orban

“Treba uložiti sve moguće napore da ovaj neprihvatljiv akt ne baci senku na mađarsko-srpsko prijateljstvo i istorijsko poboljšanje bilateralnih odnosa tokom proteklih par godina”, preneo je Havaši reči mađarskog premijera.

Orban je dao instrukciju mađarskom ministaru unutrašnjih poslova Šandoru Pinteru da se usredsredi na istragu o incidentu, otkrije počinioce i izvede ih pred lice pravde.

Mađarska novinska agencija navodi da je 15 grobova oštećeno u ranim jutarnjim časovima prošlog četvrtka – nadgrobni spomenici i kamene vaze za cveće su oborene, a ploče otvorene i razbijene.

U Kalazu (na mađarskom Budakalas) postoji srpska manjina. To mesto, u neposrednom susedstvu Sent Andreje, sve do 19. veka bilo je većinski srpsko i jedno od lokalnih znamenitosti je pravoslavna barokna crkva iz 1752. godine.

Širenjem Budimpešte, Kalaz je od sela prerastao u gradsko predgrađe.

(Tanjug)

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top