Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Mađarska: Oskrnavljeno srpsko groblje u Kalazu, severno od Budimpešte

Budimpešta – Mađarski premijer Viktor Orban osudio je danas skrnavljenje srpskog groblja u Kalazu, severno od Budimpešte, izjavio je šef pres kancelarije mađarskog premijera Bertalan Havaši.

Viktor Orban
Viktor Orban

“Treba uložiti sve moguće napore da ovaj neprihvatljiv akt ne baci senku na mađarsko-srpsko prijateljstvo i istorijsko poboljšanje bilateralnih odnosa tokom proteklih par godina”, preneo je Havaši reči mađarskog premijera.

Orban je dao instrukciju mađarskom ministaru unutrašnjih poslova Šandoru Pinteru da se usredsredi na istragu o incidentu, otkrije počinioce i izvede ih pred lice pravde.

Mađarska novinska agencija navodi da je 15 grobova oštećeno u ranim jutarnjim časovima prošlog četvrtka – nadgrobni spomenici i kamene vaze za cveće su oborene, a ploče otvorene i razbijene.

U Kalazu (na mađarskom Budakalas) postoji srpska manjina. To mesto, u neposrednom susedstvu Sent Andreje, sve do 19. veka bilo je većinski srpsko i jedno od lokalnih znamenitosti je pravoslavna barokna crkva iz 1752. godine.

Širenjem Budimpešte, Kalaz je od sela prerastao u gradsko predgrađe.

(Tanjug)

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: