fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Mađari otkrili bistu zločincu Miklošu Hortiju

miklos-horti-otvaranje-biste-madjarska.jpg

U selu Čokaku, udaljenom šezdesetak kilometara od Budimpešte, danas je otkrivena bista regenta Mađarske od 1920. do 1944. godine i saveznika Adolfa Hitlera Mikloša Hortija.

Otkrivajući bistu, predsednik opštine je rekao da je Horti pokazao pravi put zemlji koja je bila sve više podeljena, u trenutku kada je jedinstvo bio prioritet.

Horti je bio austrougraski admiral i zapovednik flote, a učestvovao je u gušenju pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918. godine.

Kao regent Mađarske, državu je uveo u rat na strani Hitlerove Nemačke i učestvovao u agresiji na Jugoslaviju i Sovjetski Savez. U Jugoslaviji je proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija civila u Vojvodini koje su sprovodile njegove jedinice.

Njegova rehabilitacija u Mađarskoj počela je pre desetak godina, a ubrzana je u vreme desničarske vlade Viktora Orbana.

Pre deset dana na Bogoslovskom fakultetu Reformatske crkve u Debrecinu otkrivena mu je spomen ploča, koju je osveštao glavni biskup Mađaske.

 

Izvor: magacin

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: