fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

LUPEŽ JE UVIJEK LUPEŽ! Luko Paljetak o Srbima i srpskoj kulturi

Grad Dubrovnik je odbio da izda dozvolu Radio Televiziji Srbije koja je imala namjeru da snimi film o kulturi Srba u Dubrovniku.
ZA PRESTIŽNU NAGRADU NE SMETA MU SRPSKA ĆIRILICA: Luko Paljetak na dodjeli nagrade „Aleksa Šantić“ u Mostaru (FOTO: bljesak.info)

Prema riječima gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića u dopisu koji je uputila RTS jasno su navedena imena istaknutih Srba rimokatolika među kojima su: Ruđer Bošković, Vlaho Bukovac, Baltazar Bogišić i mnogi drugi.

Hrvati su se veoma uznemirili zbog novog Zakona o kulturnom nasleđu Republike Srbije, po kome se dubrovačka književnost do 1867. godine smatra podjednako srpskom, koliko i hrvatskom kulturom.

Žestoke reakcije i teške riječi pojedinih političara nisu ništa neuobičajeno, ali u vrijeđanju Srba ovoga puta najdalje je odmakao hrvatski akademik i dubrovački pjesnik Luko Paljetak.

– Nisam čitao zakon, ali neka Srbi uzmu sve što nemaju.  Znam tu njihovu tendenciju i težnju jer to rade već godinama, ali se ne bih na to obazirao. Lupež je uvijek lupež i dokazivati da je ukrao nešto što nije njegovo neprestano znači zapravo braniti sebe od nečega od čega se ne treba braniti. Ionako, oni koji to tvrde sami savršeno znaju da to nije tako. Ni država ni Ministarstvo, niko na to ne bi trebao reagirati jer je to besmislica, kao što je besmislica da je Đoković “spasitelj svijeta” ili “drugi Hrist”, kao što je besmislica da je aramejski prijevod sa srpskog. Time se ne treba niti vrijedi baviti, to je čista besmislica. Čim se počneš time baviti, onda će onaj treći koji to promatra pomisliti da nekog “vraga” u tome ipak ima – poručio je Paljetak.

Pročitajte još:
SRPSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA: Luko Paljetak, Šantićeva nagrada i jedna prevara prilikom prevođenja

Mostarski sveštenik Radivoje Krulj na svečanosti povodom dodjele književne nagrade „Aleksa Šantić“ koja je uručena Luku Paljetku (Foto: bljesak.info)

Zanimljivo je da Paljetku nije smetalo da se 2018. godine u Mostaru okiti Šantićevom nagradom.  Istina, i sam je bio iznenađen kako je među gomilom sjajnih srpskih pjesnika izbor pao na njega, posebno zato što je srpska javnost žučno reagovala na činjenicu da je Paljetak svega nekoliko mjeseci prije toga od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dobio nagradu koja nosi ime dr Ante Starčevića, tvorca ustaške ideologije.

Pročitajte još:
HERCEGOVCI U SRBIJI: Čime je Paljetak zaslužio Šantićev šešir?

Nagradu Aleksa Šantić dodijelo mu je Srpsko prosvjetno kulturno društvo „Prosvjeta“ na čijem čelu je tada bio mostarski sveštenik Radivoje Krulj.

IZVINjENjE DO 22. JANUARA 2022. GODINE NIJE OBJAVLjENO NA ZVANIČNOM SAJTU EPARHIJE ZHiP: Faksimil izvinjenja objavili su pojedini mediji iz Federacije BiH (snimak ekrana klix.ba)

Poznat kao čovjek međureligijskog dijaloga i visoke tolerancije nedavno je  u ime vladike Dimitrija i svih sveštenika Eparhije ZHiP uputio osudu Srbima u Gacku zbog neprimjerenih navijačkih pjesama koje su puštane sa razglasa povodom proslave Svetog Stefana i Dana Republike Srpske.  

BORAC PROTIV NACIONALIZMA: Sveštenik Radivoje Krulj potpisnik pisma podrške mostarskom muftiji (Snimak ekrana topportal.info)

KAO PORUČENO: Pismo iz Mostara je dobrodošlo federalnim medijima koji su ga iskoristili u kampanji protiv proslave Dana Republike Srpske (snimak ekrana klix.ba)

Vrijeme će pokazati da li će uvrede upućene srpskom narodu koje je izgovorio dobitnik Šantićeve nagrade izazvati reakciju onih koji su Paljetku dodijelili nagradu sa imenom najvoljenijeg hercegovačkog pjesnika.

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: