fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Lujo Vojnović o hrvatskom planu za istrebljenje Srba, XIX vek

 

Demonstracije protiv Srba Dubrovčana, njihovo proterivanje i uzurpiranje grada.
Demonstracije protiv Srba Dubrovčana, njihovo proterivanje i uzurpiranje grada.
Princ Aleksandar Karađorđević sa svojim vaspitačem Lujom Vojnovićem (foto: Milan Jovanović)
Princ Aleksandar
Karađorđević sa svojim
vaspitačem Lujom Vojnovićem
(foto: Milan Jovanović)

Dubrovčani su u 19. veku bili svesni da Austrija sprovodi plan da Srbe rimokatolike prevede u hrvatsku naciju. Oni su se tome opirali i preko novina upozoravali rimokatolike da ne prihvate ovu antisrpsku podvalu. Vodeći dubrovački intelektualci su uočavali da ova austrijska politika podrazumeva i teror nad Srbima najširih razmera. Njega je trebalo da sprovode Hrvati iz Zagreba i Zagorja, s pridobijenim katolicima među Srbima u Dalmaciji, Dubrovniku, Hercegovini, Bosni, Slavoniji i drugim srpskim krajevima.

Lujo Vojnović (Split, 1864 – Zagreb, 1951) bio je srpski pravnik, advokat, istoričar, diplomata i pisac iz stare srpske plemićke porodice (venecijanskih knezova) Vojnovića. Doktorirao je prava u Gracu, bio je dubrovački advokat i čovek „sa dva srpska dvora“. 1896. postaje sekretar crnogorskog kneza Nikole a zatim ministar pravde Knjaževine Crne Gore, opunomoćeni poslanik Crne Gore u Vatikanu (1901-1903). Od 1904. do 1906. bio je guverner kraljevića Aleksandra Karađorđevića u Beogradu, na dvoru Petra I Karađorđevića. Između 1907. i 1911. u Bugarskoj je pripremao teren za srpsko-bugarski sporazum. U Crnu Goru se vraća 1912, kao šef kabineta kralja Nikole. Od 1913. do 1914. delegat je Crne Gore na Londonskoj konferenciji gde potpisuje mir sa Turskom, 28. maja 1913.

Dubrovnik, kalendar 1898.
Dubrovnik, kalendar 1898.

 

Preko srpskih dubrovačkih novina, u članku 1897, Lujo Vojinović je tačno predvideo hrvatski genocid nad Srbima, sproveden u velikim razmerama u Drugom svetskom ratu.

Proročki je napisao:

Srbi preko Drine! I ta se lozinka slijepo sluša i slušaće se do onog usudnog dana koji mora da dođe, kad će jedan veliki kataklizam oboriti sve umjetne ograde, ili… ili, jaoh, porušiti i pošljednje bedeme narodne srpske zgrade i tada će — Hrvati biti zadovoljni!“ 1

Napomena:

1 Srpske novine: Dubrovnik, broj 35, 1897. godine.

Autor: Slobodan Jarčević

(Tripod)

Izvor: RASEN

Vezane vijesti:

List ,,Dubrovnik” o borcima za oslobođenje i ujedinjenje 1912 …

Spomenik kralja Petra u Dubrovniku | Jadovno 1941.

Srpsko sokolsko društvo “Dušan Silni” u Dubrovniku (1 …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: