Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“ Ludilo ratnog i šovinističkog mentaliteta „

Promovisanje knjiga i filmova na HRT-u koji relativizuju zločine u Jasenovcu i Srbe predstavljaju kao agresore komentarisao je istoričar Momčilo Pavlović.

Momčilo Pavlović

On je to okarakterisao kao “ludilo ratnog i šovinističkog mentaliteta koje može da izazove posledice u određenim krugovima u Hrvatskoj“.

Pavlović, takođe, smatra da je reč o egzibicionizmu određenih autora u Hrvatskoj kojima se daje značaj koji, kako kaže, ni po čemu ne zaslužuju.

“Ličnosti koje se povezuju u priči o sto godina ‘srbijanskog terora’ u Hrvatskoj ne mogu se ni u najkreativnijem tumačenju spojiti u tvrdnju o teroru. Elementarna logika pokazuje sasvim suprotno, govori se o srbijanskom teroru od 1918. do 2018, a Srba gotovo da nema u Hrvatskoj“, rekao je Pavlović za Tanjug komentarišući to što je u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ na HRT-u predstavljen Festival rodoljubivog filma “Gordan Lederer“, a voditeljka reklamirala revizionističku knjigu i film “Mit o Jasenovcu“, kao i film Jakova Sedlara „Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918 – 2018″.

Pavlović kaže da se radi o nedostaku uravnoteženog i realnog pristupa istorijskim događajima i napominje da se takve tvrdnje ne mogu čuti od ozbiljnih analitičara u Hrvatskoj već od raznih penzionisanih domoljuba, ražalovanih oficira i neuspelih novinara koji, kaže, izazivački kreiraju određene teme i konferencije.

“Toga je pun čitav Balkan i to treba ignorisati, a u tome je odgovornost HRT-a kao javnog servisa. Takve teme, takvi ljudi i takve konstatacije ne bi trebalo da se pojave ni u tabloidima, a kamoli na javnom servisu“, smatra Pavlović.

Na konstataciju da se radi o jednom u nizu incidenata na HRT-u u poslednje vreme i to dok zvaničnici u regionu istovremeno insistiraju na pomirenju i miru na Balkanu, Pavlović primećuje da su sve države nastale nakon raspada SFRJ okrenute protiv Srbije i da optužuju Srbe da su najveći zločinci i protagonisti jugoslovenske ideje.

“To nije tačno, ali je za unutrašnju politiku tih državica to verovatno korisno. Kada se u Crnoj Gori vodi politika koja generiše sukob i krivicu Srbije i Srba, onda je jasno kako će to raditi Hrvati, Albanci i ostali“, kaže Pavlović.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Skandal na Hrvatskoj televiziji : Voditeljka drži sliku na kojoj ispod Vučića i Pupovca piše „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj“(FOTO)

Vučić: Srbi i Hrvati će morati da rade zajedno i da budu bliži ukoliko žele da opstanu

Slavko Vasić iz Adaševaca, preživeli zatočenik Jasenovca

Jasenovac je „mit“ – logoraši su se „zabavljali“?!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: