Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Ломпар: Покушавају да криминализују српску културну и историјску традицију

Синоћ jе у Књижари Матице српске у Подгорици одржано вече са проф. др Милом Ломпаром. Ломпар jе говорио о Његошу и односу према његовом дjелу, српскоj политици у области културе, као и „духу самопорицања“.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/lompar-promocija-6.jpg

 

Говорећи о дjелима Петра II Петровића Његоша, Ломпар jе казао да jе у њима присутан дубок цивилизациjски сукоб.

„У Његошевом дjелу сусрећу се двиjе силе коjе имаjу дубок цивилизациjки сукоб. Сусрећу се двиjе кључне традициjе – хеленистичка и jудеохришћанска. То jе сусрет хеленистичког и хришћанског – сусрет Логоса и Откровења“, казао jе Ломпар, и додао да jе Његош, „као стуб српске културе“ пратио европски такт даjући своjим дjелима надлични тон.

„Он jе преокренуо Косовски завjет, даjући му надлични тон“, сматра Ломпар.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/lompar-promocija-7.jpg

Хашки трибунал за промjену српске jавне свиjести

Ломпар се осврнуо и на помињање Његоша и „Горског виjенца“ у процесу против Радована Караџића, коjи се води у Хашком трибуналу.

„Помињање Горског виjенца у тужиочевим риjечима, у оквиру суђења коjа траjу у Хашком трибуналу, има за циљ да обезбиjеди судску подршку за институционалну промjену наше jавне свиjести. То jе циљ коjи, нажалост, оглашаваjу и носиоци власти у Србиjи. Неопходно jе, отуд, криминализовати српску културну и историjску традициjу у наjвећем могућем степену. Као наjвећи српски пjесник, Његош jе изузетно погодан за овакву намjеру“, нагласио jе Ломпар.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/lompar-promocija-8.jpg

 

Према његовим риjечима, на дjелу jе драстично кривотворење чињеница везаних за Његошево дjело, коjе су последица политичких и идеолошких намjера уперених против српског народа.

„Тако Славоj Жижек каже да брђани опсиjедаjу долину Сараjева зато што су вођени наjчувениjим стихом „Горског виjенца“. Он каже да jе то стих: „Оро гњездо врх тимора виjе/ jер слободе у равници ниjе“. Стих jе толико чувен да га нема ни у „Горском виjенцу“ нити код Његоша. Јер, то jе стих хрватског пjесника Ивана Мажуранића. На таквом знању почива садашња свиjест“, закључио jе он.

Југословенство као дух самопорицања

Ломпар jе истакао да у књизи „Дух самопорицања“, између осталог, указуjе на поjачавање већ устаљене тенденциjе подређивања српске културне политике хрватскоj културноj политици, „све у склопу тзв. jугосфере као новог термина за већ виђену културну политику у доба титоизма“.

Према његовим риjечима, приликом стварања Бановине Хрватске, 1939. године, сви католици су рачунати у Хрвате, док су сви православци рачунати у Србе, а муслимани су посматрани као посебна цjелина.

„Титоистичко jугословенство озаконило jе све процесе унификациjе коjи се односе на Хрвате, па jе нестало Срба католика и Буњеваца, док jе истовремено подстицало све процесе дезинтеграциjе Срба, прогласивши нове нациjе: Македонце и Црногорце“, казао jе Ломпар, и додао да jе такво jугословенство jе за Хрвате било интегративна сила, док jе на Србе дjеловало дезинтегративно.

„То jе резултат jедног далекосежног кретања: за хрватску културну политику, jугословенство jе превасходно било средство за остваривање националне еманципациjе, средство коjе води до самоостварења као троструког циља: државног, дискриминаторског и доминациjског. Отуд аксиом хрватске културне политике гласи: све што jе српско треба свести на србиjанско, да би све што ниjе србиjанско – као Његош, Андрић, Селимовић – временом престало да буде српско“, истакао jе он.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/lompar-promocija-9.jpg

 

Он jе казао да jе за српску културну политику, jугословенство увиjек било циљ коjем су подређени сви елементи самоостварења.

„Отуд jе настала српска тежња за поистовjећивањем са Југославиjом: и када су тежили доминациjи, Срби су настоjали да нестану у jугословенству. Тако су Срби били подложни нестаjању у Југославиjи, док су Хрвати припадали супротном процесу: настаjању кроз Југославиjу. Нестанком Југославиjе, Срби биваjу затечени у нестаjању. Из те ситуациjе неопходно jе осмислити српско становиште“, сматра Ломпар.

Модератор вечери био jе доц. др Горан Радоњић, а организатор Матица српска – Друштво чланова у Црноj Гори.

 

Извор: ИН4С

Везане виjести:

МИЛО ЛОМПАР О КУЛТУРНОЈ ПОЛИТИЦИ, ЋИРИЛИЦИ

МИЛО ЛОМПАР: МИРОСЛАВ КРЛЕЖА, ОСИОНИ НЕГАТОР СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ (1) ИЛИ ЕНЦИКЛОПЕДИЈСКА АРБИТРАЖА

МИЛО ЛОМПАР: МИРОСЛАВ КРЛЕЖА, ОСИОНИ НЕГАТОР СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ ИЛИ ЕНЦИКЛОПЕДИЈСКА АРБИТРАЖА (2) 

МИЛО ЛОМПАР: МИРОСЛАВ КРЛЕЖА, ОСИОНИ НЕГАТОР СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ ИЛИ ВАРИЈАЦИЈЕ НА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ТЕМЕ (3)

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: