fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Logoraši Republike Srpske traže kazne za sudsko vijeće

Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske zatražilo je odgovornost tročlanog sudskog vijeća koje je sudilo u predmetu “Kukavice” kod  Goražda za optužene pripadnike Armije BiH , te u slučaju “Odžak” u kome je optuženo nekoliko pripadnika HVO-a.

Sjednica Predsjedništva Saveza logoraša Republike Srpske
Sjednica Predsjedništva Saveza logoraša
Republike Srpske

Vlado Dragojlović, član Predsjedništva Saveza logoraša RS iz Modriče rekao je da su oslobađajuće presude “političke u kojima obraloženje nema nikakve veze se pravom i još su jedno ruganje srpskim žrtvama”.

“Zaključili smo da podnesemo krivične prijave protiv tročlanog sudskog vijeća u  sastavu Davorin Jukić, Darko Samardžija i Jasminka Kosović.jer za to postoje stvarni razlozi i pravni osnov” prenio je stav Predsjedništva Vlado Dragojlović nakon sjednice ovog organa održanog u subotu u Brčkom.

Predsjedništvo je zatražilo od Tužilaštva BiH da se konačno odredi i  o predmetu “Boderište”kod Brčkog. Naime na ovom lokalitetu 8.marta 1993.godine zarobljeno je 13 srpskih boraca koji su pred razmjenu (dogovorena razmjena živih boraca) nakon stravičnog mučenja, izmasakrirani i ubijeni.

Iz Tužilaštva je još sredinom prošle godine stiglo obećanje da će se do polovine decembra 2016.godine znati sudbina tog predmeta, ali do danas još nema nikakvog odgovora.

Predsjedništvo je, nakon razmatranja prednacrta Zakona o žrtvama torture, formiralo tročlanu Komisiju koja će  uputiti primjedbe na pomenuti Zakon  za koji je predsjednik Saveza Branislav Dukić izrazio uvjerenje da će se naći u redovnoj proceduri Narodne skupštine RS-a.

Članove Predsjedništva pozdravili su gradonačelnik Siniša Milić i Živan Ilić, predsjednik Udruženja veterana “Boračke organizacije Republike Srpske” u Brčkom. Njima su uručene zahvalnice i medaljoni.

Prije sjednice, delegacija logoraša obišla je grob Nikole Ristića nekadašnjeg podpredsjednika Saveza, položila cvijeće i zapalila svijeće. Takođe logoraši su položili i vijenac na Spomenik srpskim braniocima Brčkog.

Autor: M. Draganić

Oznake: Savez logoraša RS, predmet Kukavice, Odžak, krivične prijave

Vezane vijesti:

Borci ogorčeni: Sud BiH utvrdio zločin, a oslobodio zločince

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: