Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ljuti zbog zastave

Negodovanje zbog promena na tvrđavi gradina iznad Doboja. Nakon protesta građana, odgovorni uklonili obeležje

Nepoznata zastava (desno) na dobojskoj tvrđavi pre uklanjanja Foto Lj. Đ.
Nepoznata zastava (desno) na dobojskoj tvrđavi pre uklanjanja Foto Lj. Đ.

Juče, od ranog jutra, stizala su negodovanja, pa i prijave policiji zbog, u prvi mah, neidentifikovane zastave na dobojskoj srednjovekovnoj tvrđavi Gradina, a koja je građane, prema tim prijavama, podsećala na ratnu zastavu ABiH.

– Primili smo primedbe građana i udruženja proisteklih iz otadžbinskih ratova sa tim navodima, proverićemo o čemu se radi – odgovorili su iz Policijske uprave Doboj na naš upit.

Prema tumačenjima koje su kasnije PU dali iz Turističke organizacije grada Doboj, osim zastave Republike Srpske i BiH treća zastava je iz perioda kada je tvrđava građena, odnosno iz perioda kralja Tvrtka Kotromanića.

Međutim, negodovali su građani i obratili se našem listu iz Udruženja veterana RS, tvrdnjama da su ta obrazloženja neutemeljena, jer kažu da prvo pojavljivanje Doboja i Gradine datira od 28. juna 1415. godine u Dubrovačkoj povelji, a taj datum se obeležava i kao Dan grada. Odnosno period vladavine Stjepana Tvrtka Prvog Kotromanića kao bana Bosne je od 1353. do 1377. godine, a zatim kao samoproglašenog kralja Srba, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja do 1391. godine.

– Tražićemo da se ovaj incident istera na čistac i krivci kazne – revoltirani su u Udruženju veterana.

Tokom dana, nakon što su nastavljena protivljenja o istaknutoj trećoj zastavi na Gradini, usledilo je obećanje da će ona biti uklonjena, što se i desilo pa je nepoznata zastava „nestala“ sa tvrđave iznad Doboja.

OBJAŠNjENjE

– Ne stoje kritike zbog toga što smo istakli i tu treću zastavu, jer je reč o srednjovekovnom obeležju, ali smo ga ipak uklonili da izbegnemo polemike. Želja nam je da u ovoj godini značajnim zahvatima i u saradnji sa resornim ministarstvom i Zavodom za zaštitu nacionalnih spomenika BiH otvorimo tvrđavu za posetioce u punom kapacitetu – kaže za „Novosti“ direktor TO Doboja Adrijana Ristić.

Autor: Lj. ĐURIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: