Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ljudi koji vole ljude …

Datum objave: utorak, 30 juna, 2015
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

English

Uspomena na bivšeg počasnog konzula Srbije, Kalmana Samjuelsa / 1927.-2011 / Montreal / 1 /

Kalman Samjuels

Kalman Samjuels

Često, dok ovih dana rezimiram prošle dane , sa radošću i poštovanja setim se pokojnog Kalmana Samjuelsa, uglednog advokata i počasnog konzula Jugoslavije i Srbije u Kanadi. Činjenica da sam imala privilegiju da radim sa njim, u najboljem interesu Srbije i njenih građana u Kanadi, u periodu od 2006. do 2007. godine, značajno je obogatila moj privatni i profesionalni život. Nekoliko puta razmatrali smo burnu globalnu situaciju i mogućnosti njenog razvoja.. Nikada, pak, nismo zaobišli tragičnu genocidnu istoriju Nezavisne države Hrvatske tokom koje je pobijeno stotine hiljada srpskih civila, a broj Jevreja u Hrvatskoj smanjen sa 40.000 na 10.000 /S.Goldšatjn/.

Često, sa zadovoljstvom, setim se predavanja koje su g. Samjuels i gospođa Stela Samjuels organizovali u Hramu Emanu-El-Bet-Šolom / Montreal / početkom marta 2007. godine. Kao otpravnik poslova Ambasade Srbije u Otavi održala sam četrdesetominutno predavanje o dragocenim istorijskim vezama, tradicionalnoj kulturnoj razmeni, pozitivnim akulturacionim uticajima, kao i o plodnoj ekonomskoj saradnji Srba i jevrejskog naroda / Izrael /.

Nikada ranije nisam imalo toliko pažljivu publiku, sačinjenu mahom od Jevreja istočno evropskih korena, odličnih poznavalaca istorije Drugog svetskog rata.

Nakon predavanja, prišao mi je jedan gospodin i upitao :

– Zašto se Vlada Srbije odlučnije ne oglasi o zločinima počinjenim od strane hrvatskih ustaša na oko milion srpskih i jevrejskih civila u bivšoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1941-1945.) Zašto srpski zvaničnici i naučnici ne sprečavaju širenje fabrikovane (tj. hrvatske verzije) istorije o desetinama hrvatskih koncentracionih i logora za isterebljenje tokom NDH, posebno logora za srpsku i jevrejsku decu otetu od majki?

Gospođa  pored njega dodala je:

– Moji rođaci i dalje žive u Hrvatskoj. Veoma su zabrinuti zbog sadašnje političke situacije koja se odslikava na sve životne sfere.

Potpuno svesna osetljivosti i ranjivosti svih strana vezanih za ovo pitanje, odgovorila sam sasvim iskreno:

– Vlada Srbije /2007./ kroz svoje nadležne institucije, Muzej žrtava genocida u Beogradu, Institut za savremenu istoriju, Ministarstvo za kulturu i informisanje,pruža sve od sebe da se o genocidu i zločinima počinjenim nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj istražuje , objavljuje i informiše . Teško da može da se nosi sa pristrasnim međunarodnim medijima koji zastupaju interese velikih sila. Ali, mi se oslanjamo na žrtve, preživele i članove njihovih porodica,da javno iznose istinu. Spremna sam da biblioteci Vašeg Hrama dostavim nešto knjiga i dokumentarnih filmova o ovoj temi.

Gospodin Samjuels dodao je da za nekoliko meseci možemo da nastavimo razgovor .

Za dalju diskusiju nije bilo prilike jer sam, neočekivano,  moralo  da se vratim u Beograd.

Gospodin Kalman Samjuels, na moju veliku žalost, preminuo je 2011. / 1 /

Globalni elektronski mediji, trbuhozborci svojih vlada, i dalje pristrasno izveštavaju .

Problem stalnog nasilja, genocida i etnocida nad srpskim stanovništvom u poslednjih 100 godina u Hrvatskoj i BiH još uvijek je prisutan. Stalna preispitivanja, ruganje ili minimiziranje u hrvatskim medijima i novinama, kao i ostrašćena negiranje nekih od najviših rimokatoličkih sveštenika i hrvatskih državnih funkcionera, takođe. / 2 /. U takvoj atmosferi ne postoje mogućnosti konstruktivnih i održivih rešenja za iole pristojan zajednički život srpske manjine u Hrvatskoj i u Evropi. Čak, time što ne obraća pažnju i na terenu ne primenjuje osnovna prava zapisana u sopstvenoj Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima / 3 /, EU indirektno podržava oživljavanje ustaških sledbenika i nacizma u Hrvatskoj.

Po mom mišljenju, Vlada Srbije još nije odabrala temeljan i sistematski pristup u rešavanju ovog problema. “Reči, reči, reči … “Rekao bi „učitelj Vili“. (Vilijam Šekspir-prim. aut.)

S druge strane, postoji inicijativa pojedinaca i udruženja građana : “Jadovno”, “Prebilovci”, „Ognjena Marija Livanjska “, koji se trude da održavanjem komemoracija, književnih večeri, izložbi, hodošačća, uz više no skromne donacije, bar malo ublaže prazninu .

Polaganje vijenca u Paški kanal

Polaganje vijenca u Paški kanal

I to bi mogao da bude jedan od odgovora na pitanje postavljeno u hramu Emanu El Bet Šolom 2007. godine.

Sasvim sam sigurna da bi, gospodin Samjuels, da je živ, odobrio ovaj trud.

Svojim jevrejskim prijateljima u Montrealu proslediću fotografije sa komemoracije za 38.000 Srba i 2000 Jevreja na planini Velebit , ispred Šaranove jame i fotografije sa komemoracije održane na ostrvu Pag / Hrvatska / na mestu ustaškog logora smrti. Oko 7000 Srba i 1000 Jevreja, zverski je mučeno , kasapljeno i podavljeno u plavoj grobnici / Jadransko more / kraj Slane i Metajne / zatvora za žene i decu / 4 // 4a /.

Sedam decenija posle Drugog svetskog rata ne postoji ni jedan spomenik nevinim žrtvama na Pagu. Mermernu ploču postavljenu 1975. godine razbili su  hrvatski ustaški sledbenici 1991. godine, pa 2010. i opet 2013. !!! / 5 // 5a /

Najljudskiji odgovor bio bi, kada bi uskoro sami građani Paga i Vlada Republike Hrvatske, odali poštu nevinim srpskim i jevrejskim žrtvama , time što bi postavili novu spomen ploču i vodili računa o njoj.

Uzajamno razumevanje i poštovanje oduvek su jedini pravi odgovor.

Metajna - Litija

Metajna – Litija

Metajna / Hrvatska / 20. jun 2015 ./- Komemoracija članova Udruženja Jadovno ispred škole koja je služila kao zatvor za jevrejske i srpske majke i decu.

 

Danka Kojadinović

Beograd

—————————————————————————————————-

/1./http://www.legacy.com/obituaries/montrealgazette/obituary.aspx?pid=155315351http://

/2./http://webtribune.rs/totalna-katolicka-paranoja-hrvatski-svestenik-negira-da-su-u-jasenovcu-ubijani-srbi/

/3./ https://ec.europa.eu/digital-agenda/sites/digital-agenda/files/Convention_ENG.pdf

/4/www.jadovno.com/jadovno-slana-metajna-en/articles/jadovno-slana-i-metajna.html

/4a/www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zaboravljena-uvala-uzasa.lt.html

/5//http://www.documenta.hr/hr/uni%C5%A1tena-spomen-plo%C4%8Da-%C5%BErtvama-usta%C5%A1kog-logora-slana-i-metajna-na-pagu-priop%C4%87enje-snv-a-i-koordinacije-%C5%BEidovskih-op%C4%87ina-u-rh….

/5a/http://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/razbijena-spomen-ploca-zrtvama-ustaskog-logora-na-pagu/20398/

—————————————————————————————————-

Vezane vijesti:

Danka Kojadinović: ISTINA I POMIRENJE – Jadovno 1941.

Sve se ovo već desilo…. – Jadovno 1941.

Jadovno, sunovrat evropske civilizacije – Jadovno 1941.

Kompleks Jadovno – Complex Jadovno – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top