Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Људи који воле људе …

Датум објаве: уторак, 30 јуна, 2015
Објављено у Комплекс Јадовно
Величина слова: A- A+

English

Успомена на бившег почасног конзула Србиjе, Калмана Самjуелса / 1927.-2011 / Монтреал / 1 /

Калман Самjуелс

Калман Самjуелс

Често, док ових дана резимирам прошле дане , са радошћу и поштовања сетим се покоjног Калмана Самjуелса, угледног адвоката и почасног конзула Југославиjе и Србиjе у Канади. Чињеница да сам имала привилегиjу да радим са њим, у наjбољем интересу Србиjе и њених грађана у Канади, у периоду од 2006. до 2007. године, значаjно jе обогатила моj приватни и професионални живот. Неколико пута разматрали смо бурну глобалну ситуациjу и могућности њеног развоjа.. Никада, пак, нисмо заобишли трагичну геноцидну историjу Независне државе Хрватске током коjе jе побиjено стотине хиљада српских цивила, а броj Јевреjа у Хрватскоj смањен са 40.000 на 10.000 /С.Голдшатjн/.

Често, са задовољством, сетим се предавања коjе су г. Самjуелс и госпођа Стела Самjуелс организовали у Храму Еману-Ел-Бет-Шолом / Монтреал / почетком марта 2007. године. Као отправник послова Амбасаде Србиjе у Отави одржала сам четрдесетоминутно предавање о драгоценим историjским везама, традиционалноj културноj размени, позитивним акултурационим утицаjима, као и о плодноj економскоj сарадњи Срба и jевреjског народа / Израел /.

Никада раниjе нисам имало толико пажљиву публику, сачињену махом од Јевреjа источно европских корена, одличних познавалаца историjе Другог светског рата.

Након предавања, пришао ми jе jедан господин и упитао :

– Зашто се Влада Србиjе одлучниjе не огласи о злочинима почињеним од стране хрватских усташа на око милион српских и jевреjских цивила у бившоj Независноj Држави Хрватскоj (1941-1945.) Зашто српски званичници и научници не спречаваjу ширење фабриковане (тj. хрватске верзиjе) историjе о десетинама хрватских концентрационих и логора за истеребљење током НДХ, посебно логора за српску и jевреjску децу отету од маjки?

Госпођа  поред њега додала jе:

– Моjи рођаци и даље живе у Хрватскоj. Веома су забринути због садашње политичке ситуациjе коjа се одсликава на све животне сфере.

Потпуно свесна осетљивости и рањивости свих страна везаних за ово питање, одговорила сам сасвим искрено:

– Влада Србиjе /2007./ кроз своjе надлежне институциjе, Музеj жртава геноцида у Београду, Институт за савремену историjу, Министарство за културу и информисање,пружа све од себе да се о геноциду и злочинима почињеним над Србима, Јевреjима и Ромима у Независноj Држави Хрватскоj истражуjе , обjављуjе и информише . Тешко да може да се носи са пристрасним међународним медиjима коjи заступаjу интересе великих сила. Али, ми се ослањамо на жртве, преживеле и чланове њихових породица,да jавно износе истину. Спремна сам да библиотеци Вашег Храма доставим нешто књига и документарних филмова о овоj теми.

Господин Самjуелс додао jе да за неколико месеци можемо да наставимо разговор .

За даљу дискусиjу ниjе било прилике jер сам, неочекивано,  морало  да се вратим у Београд.

Господин Калман Самjуелс, на моjу велику жалост, преминуо jе 2011. / 1 /

Глобални електронски медиjи, трбухозборци своjих влада, и даље пристрасно извештаваjу .

Проблем сталног насиља, геноцида и етноцида над српским становништвом у последњих 100 година у Хрватскоj и БиХ jош увиjек jе присутан. Стална преиспитивања, ругање или минимизирање у хрватским медиjима и новинама, као и острашћена негирање неких од наjвиших римокатоличких свештеника и хрватских државних функционера, такође. / 2 /. У таквоj атмосфери не постоjе могућности конструктивних и одрживих решења за иоле пристоjан заjеднички живот српске мањине у Хрватскоj и у Европи. Чак, тиме што не обраћа пажњу и на терену не примењуjе основна права записана у сопственоj Европскоj конвенциjи о људским правима / 3 /, ЕУ индиректно подржава оживљавање усташких следбеника и нацизма у Хрватскоj.

По мом мишљењу, Влада Србиjе jош ниjе одабрала темељан и систематски приступ у решавању овог проблема. “Речи, речи, речи … “Рекао би „учитељ Вили“. (Вилиjам Шекспир-прим. аут.)

С друге стране, постоjи инициjатива поjединаца и удружења грађана : “Јадовно”, “Пребиловци”, „Огњена Мариjа Ливањска “, коjи се труде да одржавањем комеморациjа, књижевних вечери, изложби, ходошачћа, уз више но скромне донациjе, бар мало ублаже празнину .

Полагање виjенца у Пашки канал

Полагање виjенца у Пашки канал

И то би могао да буде jедан од одговора на питање постављено у храму Еману Ел Бет Шолом 2007. године.

Сасвим сам сигурна да би, господин Самjуелс, да jе жив, одобрио оваj труд.

Своjим jевреjским приjатељима у Монтреалу проследићу фотографиjе са комеморациjе за 38.000 Срба и 2000 Јевреjа на планини Велебит , испред Шаранове jаме и фотографиjе са комеморациjе одржане на острву Паг / Хрватска / на месту усташког логора смрти. Око 7000 Срба и 1000 Јевреjа, зверски jе мучено , касапљено и подављено у плавоj гробници / Јадранско море / краj Слане и Метаjне / затвора за жене и децу / 4 // 4а /.

Седам децениjа после Другог светског рата не постоjи ни jедан споменик невиним жртвама на Пагу. Мермерну плочу постављену 1975. године разбили су  хрватски усташки следбеници 1991. године, па 2010. и опет 2013. !!! / 5 // 5а /

Наjљудскиjи одговор био би, када би ускоро сами грађани Пага и Влада Републике Хрватске, одали пошту невиним српским и jевреjским жртвама , тиме што би поставили нову спомен плочу и водили рачуна о њоj.

Узаjамно разумевање и поштовање одувек су jедини прави одговор.

Метаjна - Литиjа

Метаjна – Литиjа

Метаjна / Хрватска / 20. jун 2015 ./- Комеморациjа чланова Удружења Јадовно испред школе коjа jе служила као затвор за jевреjске и српске маjке и децу.

 

Данка Коjадиновић

Београд

—————————————————————————————————-

/1./http://www.legacy.com/obituaries/montrealgazette/obituary.aspx?pid=155315351http://

/2./http://webtribune.rs/totalna-katolicka-paranoja-hrvatski-svestenik-negira-da-su-u-jasenovcu-ubijani-srbi/

/3./ https://ec.europa.eu/digital-agenda/sites/digital-agenda/files/Convention_ENG.pdf

/4/www.jadovno.com/jadovno-slana-metajna-en/articles/jadovno-slana-i-metajna.html

/4a/www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zaboravljena-uvala-uzasa.lt.html

/5//http://www.documenta.hr/hr/uni%C5%A1tena-spomen-plo%C4%8Da-%C5%BErtvama-usta%C5%A1kog-logora-slana-i-metajna-na-pagu-priop%C4%87enje-snv-a-i-koordinacije-%C5%BEidovskih-op%C4%87ina-u-rh….

/5a/http://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/razbijena-spomen-ploca-zrtvama-ustaskog-logora-na-pagu/20398/

—————————————————————————————————-

Везане виjести:

Danka Kojadinović: ISTINA I POMIRENJE – Jadovno 1941.

Све се ово већ десило…. – Jadovno 1941.

Јадовно, суноврат европске цивилизациjе – Jadovno 1941.

Комплекс Јадовно – Complex Jadovno – Jadovno 1941.

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top