fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ljubinje: Obnovljena spomen-kapela Pandurica

U jami Pandurici stradalo je 36 Ljubinjaca, a u jami Jagodnjači na Ržanom Dolu, više od dvije stotine uglednih Srba Popovog polja i okoline. Potomci stradalih učitelja Nikole Perušine i sveštenika Božidara Šarenca, za informaciju o vandalizmu saznali su iz programa RTRS, i odlučili su da finansiraju obnovu kapele na Pandurici.

– Nisam uvjeren da li je to čin vandalizma, koji je rezultat nacionalizma, ili je ekonomski vandalizam, ali me pogađa da se ljudima, koji su na taj način dali živote, još uvijek dešavaju ovakve stvari – rekao je unuk stradalog učitelja Nikole Perušine Zoran Perušina.

Stratišta su dio lokalnog i šireg nacionalnog identiteta. Međutim, nemaju definisan status istorijskog spomen područja.

– Želimo da to sredimo, jer, to je ipak jedan istorijski spomenik. Imamo tu problem, i prolaznici i Ljubinjci odlažu smeće – izjavio je načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić.

Perušina je dodao da ga je sve to lično pogodilo.

– Kada sam jedne godine, sa sinom, zastao, i vidio da je Pandurica okovana smećem– kaže on.

Sa lokalnog nivoa, volja za uređenje postoji, ali ne i novac za veće radove.

– Jednostavno, potrebno je, neko šire razmatranje,kako zaštititi ovaj lokalitet, da ne idemo u neku nekrofiliju, da ostane mjesto gdje ćemo na pravi način obilježavati jednu tragediju – poručio je publicista Rade Likić.

Na završetak čekaju i grobovi ekshumiranih žrtava iz Pandurice, u Ljubinjskom groblju. Krov na spomen kapeli jame Jagodnjača, na Ržanom Dolu, još nije obnovljen. Osim krovnog lima, prilikom krađe, dijelom je oštećena i kapela.

POGLEDAJ VIDEO

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: