Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ljimaj Srbe spaljivao u krečani

Istražni sudija Danica Marinković svedok zločina oslobođenog komandanta OVK. Postojao logor u kome su silovane žene, ubijana deca i trudnice

Ljimaj i njegovi saborci Srbe ubijali na najsvirepiji način
Ljimaj i njegovi saborci Srbe ubijali na
najsvirepiji način

Apelacioni sud u Prištini oslobodio je Fatmira Ljimaja i još devetoricu bivših pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za zločine nad civilima 1999. godine u slučaju „Klečka“.

Presudu Apelaconog suda koja je izrečena krajem prošle nedelje javnosti su prezentovali advokati Fatmira Ljimaja i devetorice njegovih saboraca – Arbena, Nasera i Nedžmija Krasnićija, Behljuljaja Ljimaja, Refkija Mazrekua, Nasera Šalje, Sabita i Šabana Šalje, kao i Besima Šurdaja.

Ovom odlukom ogorčeni su Srbi na Kosovu, koji raspolažu podacima i dokazima o zločinima koje su pod komandom Ljimaja u Klečki počinjeni tokom 1998. godine nad srpskim civilima, policajcima i vojnicima, ali i nad nedužnim Albancima.

A istragu u logoru u julu 1998. godine obavila je ekipa prištinskog Okružnog suda na čelu sa Danicom Marinković, istražnim sudijom.

– Kada smo izvršili uviđaj u logoru Klečka koji se nalazio na jednom brdu, prvo što smo zatekli bila je krečana, odnosno jedan svojevrsni krematorijum u kome su gorele ljudske kosti – priča, za „Novosti“, Danica Marinković. – Kako smo išli kroz tunel koji je bio ukopan u brdu, naišli smo na neki hodnik gde smo pronašli odeću, obuću, dečje čarape… Našli smo sprave za mučenje, ali i pakete hrane američke proizvodnje za pripadnike OVK. Kada smo izašli iz logora dužine deset a širine oko četiri metra, na livadi u blizini zatekli smo kasarnu terorista OVK ispod koje je bio poligon s metama za streljanje.

I U HAGU OSLOBOĐEN

Iako je Ljimaju za zločine u Klečki suđeno i u Hagu, Tribunal ga je oslobodio svih optužbi novembra 2005. godine, posle čega je na Kosovu dočekan kao heroj. Inače, postupak protiv Ljimaja kosovsko pravosuđe vodilo je nezavisno od Euleksa i, prema saznanjima „Novosti“, oslobađajuća presuda Apelacionog suda u Prištini nije u vezi sa optužnicom Euleksa.

Ona navodi da je Okružni sud u Prištini svojevremeno podigao optužnicu protiv braće Ljuana i Bekima Mazreku zbog krivičnog dela genocida, a da je istragom ustanovljeno da je logorom Klečka rukovodio Fatmir Ljimaj.

– Tokom istrage optužena braća Mazreku govorila su da su u ovom logoru silovane i žene, kao i jedna srpska devojčica Jovana. A među mučenim i ubijenim zarobljenicima bili su i trudnica, kao i jedan dečak i devojčica – ističe Danica Marinković.

Ona naglašava da su oslobađajuće presude kosovskog pravosuđa u slučaju „Klečka“ neprihvatljive.

I Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih s Kosmeta, ističe da ovo udruženje raspolaže podacima o zločinima koji su pod komandom Ljimaja u Klečki počinjeni tokom 1998. godine.

Inače, osim kosovskog tužilašva, Ljimaja i još devet osoba teretilo je i tužilaštvo Euleksa za mučenje civila u logoru Klečka. Zatvorenici su po optužnici koju je podigao specijalni tužilac Euleksa držani u nehumanim sulovima – u lancima, na izuzetnoj hladnoći, bez hrane i sanitetskih objekata, uz često batinanje. Optužnica Euleksa zasnivala se na svedočenju pokojnog Agima Zogaja, čuvara u logoru koji je svojevremeno izvršio samoubistvo u jednom parku u Nemačkoj.

Međutim, uprkos tome, iza Zogaja su ostali dokazi u vidu pisanog i video materijala.

Tačan broj žrtava u ovom logoru nije poznat, a ni ekshumacija koju je 2009. godine sproveo Euleks, prema mišljenju porodica žrtava, nije otkrila ni približan broj ubijenih u logoru.

Danica Marinković
Danica Marinković

Autor: D. Zečević

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Apelacioni sud u Prištini oslobodio Ljimaja

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: