Ljiljanine slike srpska istorija, naslikala oko 170 znamenitih ličnosti

Datum objave: utorak, 22 marta, 2016
Veličina slova: A- A+

Potomak Solunca, dede Miladina, Ljiljana Stevanović već deceniju čuva kičicom uspomene na velikane naše istorije

Umetnica Ljiljana Stevanović
Umetnica Ljiljana Stevanović

SAMO je Prvom svetskom ratu i oslobodilačkim ratovima na srpskim teritorijama slikarka Ljiljana Stevanović posvetila više od 100 dela, a izbor od 25 slika biće u Legatu Milića od Mačve u Kruševcu, sve do 26. marta. Već je 34 grada obišla ova neumorna umetnica izlažući deo kolekcije “Velikani naše slavne prošlosti”, dodajući da je to njena obaveza, i kao slikarke i kao, potomka solunaca. Jer, Ljiljanin deda Miladin preživeo je kao pešadinac Solunski front, a njegov rođeni brat Vlada obreo se u konjici.

– Sa stricem se dogodila neverovatna stvar, njegov konj stigao je u rodni Golobok kod Smederevske Palanke tačno 20 dana pre vlasnika, sam je pronašao put do kuće – priseća se za “Novosti” porodične priče Ljiljana, koja stvara od 1977. godine.

Srpskom istorijom bavi se duže od jedne decenije. Izradila je oko 180 ilustracija i crteža za knjige i javna glasila, a nešto manje autentičnih ulja na platnu. Počela je najpre sa poznatim vojvodama.

– Mislim da sam oslikala oko 170 ličnosti iz naše prošlosti – kaže za “Novosti” autorka, koja živi u Beogradu, simbolično, u Bulevaru kralja Aleksandra. – Svaka ličnost iz naše istorije je jednak izazov. Dešavalo se da jednu sliku radim duže od sedam-osam meseci. Oslanjam se na istorijske izvore i druge dokumente kako bih mogla što preciznije da dokumentujem trenutak.

Slike Ljiljane Stevanović

“Slavne srpske vojvode na putu do pobede”, “Predsednici vlada zemalja saveznica na Polikastronu”, “Vojvoda Radomir Putnik i Maršal Ferdinand Foš”, “Članice stranih sanitetskih misija sa Nadeždom Petrović”, “Kralj Aleksandar i dr Arčiblad Rajs” ukazuju da se kroz Ljiljanine slike istorija može naučiti koliko i kroz reči u udžbenicima.

UDRUŽENjE POTOMAKA

SAVEZ Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. danas broji oko 160.000 članova. Pukovnik u penziji Ljubomir Marković, predsednik Saveza UPRS, ističe da se trude da sačuvaju od zaborava istorijsko blago srpskog naroda.

Slike Ljiljane Stevanović

– To je i misija Ljiljanog stvaralaštva i izložbe, svi junaci ovekovečeni na slikama koji jezde na belim konjima treba da ostanu u svesti naših potomaka – kaže pukovnik Ljubomir Marković.

Autor: S. Babović

Izvor: NOVOSTI
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top