Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ljiljanine slike srpska istorija, naslikala oko 170 znamenitih ličnosti

Potomak Solunca, dede Miladina, Ljiljana Stevanović već deceniju čuva kičicom uspomene na velikane naše istorije

Umetnica Ljiljana Stevanović
Umetnica Ljiljana Stevanović

SAMO je Prvom svetskom ratu i oslobodilačkim ratovima na srpskim teritorijama slikarka Ljiljana Stevanović posvetila više od 100 dela, a izbor od 25 slika biće u Legatu Milića od Mačve u Kruševcu, sve do 26. marta. Već je 34 grada obišla ova neumorna umetnica izlažući deo kolekcije „Velikani naše slavne prošlosti“, dodajući da je to njena obaveza, i kao slikarke i kao, potomka solunaca. Jer, Ljiljanin deda Miladin preživeo je kao pešadinac Solunski front, a njegov rođeni brat Vlada obreo se u konjici.

– Sa stricem se dogodila neverovatna stvar, njegov konj stigao je u rodni Golobok kod Smederevske Palanke tačno 20 dana pre vlasnika, sam je pronašao put do kuće – priseća se za „Novosti“ porodične priče Ljiljana, koja stvara od 1977. godine.

Srpskom istorijom bavi se duže od jedne decenije. Izradila je oko 180 ilustracija i crteža za knjige i javna glasila, a nešto manje autentičnih ulja na platnu. Počela je najpre sa poznatim vojvodama.

– Mislim da sam oslikala oko 170 ličnosti iz naše prošlosti – kaže za „Novosti“ autorka, koja živi u Beogradu, simbolično, u Bulevaru kralja Aleksandra. – Svaka ličnost iz naše istorije je jednak izazov. Dešavalo se da jednu sliku radim duže od sedam-osam meseci. Oslanjam se na istorijske izvore i druge dokumente kako bih mogla što preciznije da dokumentujem trenutak.

Slike Ljiljane Stevanović

„Slavne srpske vojvode na putu do pobede“, „Predsednici vlada zemalja saveznica na Polikastronu“, „Vojvoda Radomir Putnik i Maršal Ferdinand Foš“, „Članice stranih sanitetskih misija sa Nadeždom Petrović“, „Kralj Aleksandar i dr Arčiblad Rajs“ ukazuju da se kroz Ljiljanine slike istorija može naučiti koliko i kroz reči u udžbenicima.

UDRUŽENjE POTOMAKA

SAVEZ Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. danas broji oko 160.000 članova. Pukovnik u penziji Ljubomir Marković, predsednik Saveza UPRS, ističe da se trude da sačuvaju od zaborava istorijsko blago srpskog naroda.

Slike Ljiljane Stevanović

– To je i misija Ljiljanog stvaralaštva i izložbe, svi junaci ovekovečeni na slikama koji jezde na belim konjima treba da ostanu u svesti naših potomaka – kaže pukovnik Ljubomir Marković.

Autor: S. Babović

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: