Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Linta zahtijeva od Pusićeve da razriješi dužnosti Darka Sabljaka

Datum objave: ponedeljak, 15 decembra, 2014
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Vesna_Pusic.jpg

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta uputio je treće otvoreno pismo ministru spoljnih poslova Hrvatske Vesni Pusić u kojem zahtijeva od nje da razriješi dužnosti prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Darka Sabljaka zbog pritiska na izbjegle Srbe da ponište hrvatsku ličnu kartu.

Upozoravajući da službenici hrvatskih konzulata u Beogradu i Subotici kontinuirano vrše pritisak na Srbe prognane iz Hrvatske da ponište hrvatsku ličnu kartu i odjave prebivalište iz Hrvatske, Linta navodi da je Sabljak prekršio član 25 Zakona o državnim službenicima.

Tim članom propisano je da se državni službenik mora ponašati tako da ne umanji ugled državne službe i da bude nepristrasan, navodi Linta, dodajući da je Sabljak prekršio i Etički kodeks državnih službenika, saopšteno je iz Koalicije udruženja izbjeglica.

Linta kaže da se hrvatski službenici u proteklih godinu dana prema prognanim Srbima iz Hrvatske, koji imaju državljanstvo Srbije i srpsku ličnu kartu ili izbjegličku kartu, ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dvije lične karte.

Podsjećajući da je prethodno uputio otvorena pisma 20. avgusta i 8. septembra ove godine, Linta u trećem pismu Pusićevoj navodi da je činjenica da ona nije odgovorila, čime je ohrabrila službenike u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici da pojačaju pritisak na prognane Srbe.

On je podsjetio Pusićevu na uputstva koja joj je poslao hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić u kojima su precizno navedeni razlozi na osnovu kojih prognani Srbi mogu prijaviti privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina i tako, osim srpske lične ili izbjegličke karte, zadržati i hrvatsku ličnu kartu.

Linta od Pusićeve zahtijeva da pozove na odgovornost ambasadora Hrvatske u Beogradu Gordana Markotića u slučaju da je dobio Ostojićeva uputstva, a nije ih dostavio svojim službenicima da bi postupali u skladu s njima.

Takođe, zahtijeva da pozove na odgovornost svog pomoćnika za bilateralne odnose Željka Kuprešaka u slučaju da nije dostavio ova uputstva Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

“Očekujem da mi, u razumnom roku, odgovorite na zahtjeve iz ovog pisma, kao i na moja pitanja iz prethodna dva pisma. O sadržaju ovog pisma upoznali smo ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca”, naveo je Linta.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

U BEOGRADU PODIĆI SPOMENIK SRPSKIM ŽRTVAMA U POSLjEDNjEM RATU

Linta: Ustaška ideologija – uzrok rata – Jadovno 1941.

LINTA: DEKLARACIJA – VRHUNSKI CINIZAM HRVATSKE 

Linta traži da se poštuje zakon o pravima manjina – Jadovno 

Linta: Protiv ukidanja statusa izbeglica – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top