fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Linta zahtijeva od Pusićeve da razriješi dužnosti Darka Sabljaka

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Vesna_Pusic.jpg

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta uputio je treće otvoreno pismo ministru spoljnih poslova Hrvatske Vesni Pusić u kojem zahtijeva od nje da razriješi dužnosti prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Darka Sabljaka zbog pritiska na izbjegle Srbe da ponište hrvatsku ličnu kartu.

Upozoravajući da službenici hrvatskih konzulata u Beogradu i Subotici kontinuirano vrše pritisak na Srbe prognane iz Hrvatske da ponište hrvatsku ličnu kartu i odjave prebivalište iz Hrvatske, Linta navodi da je Sabljak prekršio član 25 Zakona o državnim službenicima.

Tim članom propisano je da se državni službenik mora ponašati tako da ne umanji ugled državne službe i da bude nepristrasan, navodi Linta, dodajući da je Sabljak prekršio i Etički kodeks državnih službenika, saopšteno je iz Koalicije udruženja izbjeglica.

Linta kaže da se hrvatski službenici u proteklih godinu dana prema prognanim Srbima iz Hrvatske, koji imaju državljanstvo Srbije i srpsku ličnu kartu ili izbjegličku kartu, ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dvije lične karte.

Podsjećajući da je prethodno uputio otvorena pisma 20. avgusta i 8. septembra ove godine, Linta u trećem pismu Pusićevoj navodi da je činjenica da ona nije odgovorila, čime je ohrabrila službenike u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici da pojačaju pritisak na prognane Srbe.

On je podsjetio Pusićevu na uputstva koja joj je poslao hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić u kojima su precizno navedeni razlozi na osnovu kojih prognani Srbi mogu prijaviti privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina i tako, osim srpske lične ili izbjegličke karte, zadržati i hrvatsku ličnu kartu.

Linta od Pusićeve zahtijeva da pozove na odgovornost ambasadora Hrvatske u Beogradu Gordana Markotića u slučaju da je dobio Ostojićeva uputstva, a nije ih dostavio svojim službenicima da bi postupali u skladu s njima.

Takođe, zahtijeva da pozove na odgovornost svog pomoćnika za bilateralne odnose Željka Kuprešaka u slučaju da nije dostavio ova uputstva Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

„Očekujem da mi, u razumnom roku, odgovorite na zahtjeve iz ovog pisma, kao i na moja pitanja iz prethodna dva pisma. O sadržaju ovog pisma upoznali smo ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca“, naveo je Linta.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

U BEOGRADU PODIĆI SPOMENIK SRPSKIM ŽRTVAMA U POSLjEDNjEM RATU

Linta: Ustaška ideologija – uzrok rata – Jadovno 1941.

LINTA: DEKLARACIJA – VRHUNSKI CINIZAM HRVATSKE 

Linta traži da se poštuje zakon o pravima manjina – Jadovno 

Linta: Protiv ukidanja statusa izbeglica – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: