fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Ustaštvo, fašizam i srbomržnja sastavni dio hrvatskog društva

Miodrag Linta Foto: TANJUG

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da ploča sa ustaškim simbolima „Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata“, koja je postavljena na službenom ulazu u opštinu Podstrana kod Splita, predstavlja još jedan u nizu dokaza legalizacije ustaštva u Hrvatskoj koju prećutno ili aktivno vodi i hrvatska vlast.

Linta je ukazao da u hrvatskoj postoji niz legalno registrovanih udruženja koje u svom djelovanju koriste ustašku ikonografiju bilo da je riječ o službenim grbovima, znakovima, pozdravima ili dizajnu „veb stranica“ i da zbog toga, ne samo da ne snose sankcije već se u najvećem dijelu finansiraju iz državnog budžeta.

„Postojanje tih udruženja samo potvrđuje nespornu činjenicu da u Hrvatskoj nema spremnosti na suočavanje sa ustaškom prošlošću. Ustaštvo, fašizam i srbomržnja su sastavni dio hrvatskog društva, od pojedinaca, preko udruženja do institucija i svaki pokušaj kritike je unaprijed osuđen na žestoku osudu“, rekao je Linta, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je naveo da vlast u Hrvatskoj samo ponekad deklarativno govori o antifašizmu zbog međunarodne zajednice, a u suštini aktivno ili prećutno vodi politiku legalizacije ustaštva.

„Svako u Hrvatskoj može da registruje udruženje koje u svom znaku ima ustaški grb sa prvim bijelim poljem, da kao svoj pozdrav koristi ustaški uzvik `Za dom spremni` ili da u himni koristi riječi `Za dom` i slično. Navedena udruženja ravnopravno sa ostalim udruženjima dobijaju sredstva iz državnog budžeta ili iz budžeta županija, opština i gradova“, naveo je Linta.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: