fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta traži pomoć RS i Srbije: Ne smijemo ćutati nad pravnim nasiljem koje se sprovodi nad mučeničkim Prebilovcima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je nedopustivo ćutati nad pravnim nasiljem koje sprovodi opština Čapljina i njen načelnik Smiljan Vidić na prostoru mučeničkih Prebilovaca.

Linta je istakao da je u  ratu 1992- 95, i poslije njega,  srpsko stanovništvo u opštini Čapljina po treći put u istom vijeku  teško postradalo  od istih neprijatelja. Ubijeno je oko 2,5% nedužnih Srba, mnogi su preživjeli strashovitu torturu i ponižavanje u hrvatskim logorima  Dretelj, Lora i desetinama drugih. U junu 1992, poslije povlačenja JNA, svo srpsko stanovništvo sa lijeve obale Neretve je bilo protjerano, sva njegova imovina i spomenici kulture su uništeni ili opljačkani što se može kvalifikovati kao etničko čišćenje.

Posebno težak zločin hrvatskih vlasti (za koji kao i za druge niko do sada nije odgovarao ) je uništenje Spomen crkve sa kriptom  i posmrtnim ostacima oko 4.000 Srba, žrtava genocida NDH, izvađenih 1991. godine, iz 13 hercegovačkih jama i eshumiranih iz 3 stratišta, kao i uništavanje kostiju pokojnika u prebilovačkom groblju.  Prebilovci su inače, nezvanično, najstradalnije selo u Evropi i četvrto najstradalnije selo na svijetu u Drugom  svjetskom ratu.

Poslije rata i djelimičnog povratka izbjeglih, Prebilovci su ostali jedino srpsko selo u Hercegovačko-Neretvanskom kantonu.

Naporima  SND „Prebilovci“, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pojedinih institucija i srpskog naroda podignut je Hram u Prebilovcima i seoski Dom kulture. Vjerovalo se da će obnova mučeničkih Prebilovaca da se nastavi i da vlasti Opštine, Kantona i Federacije neće ometati taj proces.

Međutim, hrvatskim vlastima očito smetaju Prebilovci i istina o genocidu NDH. Od početka 2016. godine opština Čapljina je, pod izgovorom prenamjene nepoljoprivrednog  zemljišta u poljoprivredno, počela da izdaje prostrane pašnjake ispred sela,  a u blizini Hrama Vaskresenja fizičim licima.

Tako je jednom  tzv. „hrvatskom branitelju“  dodijeljeno  više hektara najboljeg pašnjačkog zemljišta kolektivnog vlasništva prebilovačkih porodica (dokaz: izvod iz zemljišne knjige), koje je ovaj raskopao i očistio od kamena da bi ga zatim pripremio za sadnju. Po svemu sudeći rječ je o u dugoročnom zakupu zemlje sa krajnjom tenedencijom da pređe u trajan posjed.

Opština Čapljina o svemu ovome prethodno nije obavjestila ni MZ Prebilovci ni vlasnike zemljišta, a na istom zemljištu upisala je svoj posjed u katastru.

Pored toga, intenzivno se prekopava teren blizu hrama i sa njega razne firme odvoze zemlju i kamen sa očiglednim ciljem da što više devastiraju prirodnu okolinu.

U najvitalnijem dijelu Prebilovaca, zaseoku Kuline, opština je jednu zemljišnu parcelu, privatno vlasništvo Prebilovčana, na sporan način dodjelila firmi „Agroherc“  koju zastupa jedan HDZ političar. On je to isto zemljište prodao drugom hrvatskom političaru koji je tu postavio svoj pčelinjak.

Na javna reagovanja Srpskog nacionalnog društva „Prebilovci“ načelnik opštine Čapljina nije predočio dokaze o navodnom vlasništvu opštine na predmetnom zemljištu, niti je predočio ugovore o zakupu.

Linta smatra da se u pomenutom slučaju radi o pravnom nasilju i diskriminaciji na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i da je obaveza srpskih državnih institucija  sa obje strane Drine, da podrže opstanak srpskog naroda na ugroženim područjima  i očuvanje njegovih kulturno- istorijskih spomenika i očuvanja sjećanja na srpske žrtve.

Neophodno je da se diplomatskim sredstvima spriječi nasilje nad srpskim narodom, u bilo kojoj formi.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: