fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Skandalozna odluka Međunarodne organizacije rada

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je skandaloznom odluku Međunarodne organizacije rada, prema kojoj Hrvatska nije dužna da protjeranim Srbima isplati zaostale neisplaćene penzije za period od 1991. godine do ponovne uspostave plaćanja.

Miodrag Linta
Miodrag Linta

„Ovo je jedna u nizu skandaloznih odluka raznih međunarodnih institucija, kojom se otvoreno staje na stranu Hrvatske, koja 22 godine od završetka rata sistematski krši ljudska prava stotina hiljada protjeranih Srba“, naveo je Linta u pisanoj izjavi za medije.

On ističe da je jasno da protjerani Srbi ne mogu ni u Hrvatskoj ni u međunarodnoj zajednici da ostvare svoja osnovna imovinska, stečena i brojna druga prava.

„Glavni razlog jeste činjenica da vodeće sile Zapada i dalje vode politiku dvostrukih standarda prema zapadnom Balkanu prema kojoj su Srbi kolektivni krivci za ratove devedesetih godina prošlog vijeka a Hrvati, Bošnjaci i Albanci tobože nevine žrtve“, naveo je Linta.

On podsjeća da je u dijelu današnje Hrvatske, koje je bilo pod zaštitom snaga UN, odnosno u Republici Srpskoj Krajini, do 1995. godine bilo 57.500 penzionera.

„Svima njima Hrvatski penzioni fond je jednostranom odlukom obustavio isplatu penzija početkom druge polovine 1991. godine. Obustava je trajala do 1997. godine dok nije potpisan Sporazum o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Hrvatske 1996. godine, nakon čega su se stekli bezbjedniji uslovi za odlazak u Hrvatsku“, navodi Linta.

On ističe da je, prema procjeni Udruženja penzionera iz Hrvatske, obustavljena u prosjeku 81 penzija po penzioneru, a Hrvatski penzioni fond i danas odbija da ovim licima isplati dospjele, a neisplaćene penzije, pozivajuće se tobože na prekid platnog prometa, ratne okolnosti i slično.

„Na taj način Hrvatska krši međunarodne propise koji regulišu zaštitu položaja izbjeglica prema kojima izbjeglicama ne bi smjela da se umanjuju njihova stečena i svaka druga prava“, naveo je Linta.

Hrvatski mediji javili su danas da je Međunarodna organizacija rada zaključila da Hrvatska nije dužna da penzionerima, pretežno srpske nacionalnosti, sa teritorije nekadašnje SAO Krajine, isplati penzije za period od početka oružanih sukoba u Hrvatskoj do 1998. godine.

Udruženje penzionera Srbije sa nekadašnje teritorije SAO Krajine je u novembru 2014. podnijelo predstavku Međunarodnoj organizaciji rada protiv Hrvatske tražeći isplatu zaostalih penzija iz tog perioda.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Linta: Hrvatska vlast sistematski prećutkuje srpske žrtve u …

Linta: Srbima omogućiti ponovno prijavljivanje u Hrvatskoj …

Linta: Donijeti rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: