Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Podrška susretu premijera Vučića i Grabar Kitarović ako će označiti početak rješavanja otvorenih pitanja

Devastirane_srpske_kuce.jpg

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podržava susret premijera Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske ako će zaista označiti početak rješavanja otvorenih pitanja između dvije države. Jedno od tih otvorenih pitanja jeste pitanje oduzetih imovinskih i stečenih prava stotina hiljada protjeranih Srba i srpskih povratnika. U Hrvatskoj od završetka rata do danas nema iskrene volje da se protjeranim Srbima vrate oteta stanarska prava; da se isplate dospjele a neisplaćene penzije; da se izvrši obnova ili isplati novčana naknada za srušene srpske kuće i lokale po hrvatskim gradovima i na krajiškom području; da se isplati devizna štednja; da se priznaju doprinosi za dio radnog staža koji su Srbi stekli prije i tokom rata; da se vrati oteto ili uzrpirano srpsko poljoprivredno i šumsko zemljište. U Hrvatskoj nema ni iskrene volje da se kazne počinioci zločina nad Srbima ili su kazne toliko male da vređaju žrtve.

Linta ističe da hrvatska strana 12 godina odbija da sprovode Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom „Privatna svojina i stečena prava“ u kojem jasno stoji da će svim građanima i pravnim licima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine a svi ugovori skopljeni za vrijeme rata pod pritiscima i prijetnjama biće proglašeni ništavnim, kao i Aneksa E koji se tiče penzija. Kao jedan od dokaza Linta navodi da je na četvrtom sastanku Stalnog mješovitog komiteta za sprovođenje Bečkog sporazuma o sukcesiji koji je održan 12. novembra 2015. godine u Sarajevu hrvatska predstavnica Andreja Metelko-Zgombić u Stalnom mješovitom komitetu odlučno odbila da prihvati preporuku da sve države koje su nasljednice bivše Jugoslavije obezbede direktnu primjenu Aneksa G i Aneksa E. Linta podrsjeća da je Ugovor o pitanjima sukcesije potpisan 2001. godine u Beču a 2004. godine je stupio na snagu nakon ratifikacije u parlamentima država nasljednica bivše Jugoslavije.

Izvor: Informativna služba Saveza Srba iz regiona

 

Vezane vijesti:

Linta: Nema volje da se nađe rešenje za proterane Srbe

Hasanbegović se nije odrekao ustaške ideologije

Linta: Ustaštvo ima jak korijen u hrvatskom narodu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: