Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Nema volje da se nađe rešenje za proterane Srbe

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da 21. godinu od završetka rata u Hrvatskoj i BiH ne postoji stvarna politička volja zvaničnog Zagreba i Sarajeva da se pronađe pravično i trajno rešenje imovinskih i brojnih drugih problema stotina hiljada proteranih Srba i malog broja srpskih povratnika.

Islam Grčki - uništena srpska kuća
Uništena srpska kuća

Osnovni problem jeste diskriminacija u postupanju nadležnih državnih i regionalnih organa vlasti u Hrvatskoj i Federaciji BiH prema Srbima., navodi Linta u saopštenju.

Preostali Srbi u Hrvatskoj i Federaciji BiH su, kako ističe, građani drugog reda, jer u velikoj većini ne mogu da ostvare svoja elementarna ljudska prava.

Na gotovo identičan način ponaša se vlast u Prištini prema raseljenim licima i malobrojnim povratnciima, dodaje Linta.

On je apelovao UN, EU, Savet Evrope i OEBS da zahtevaju od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da konačno počnu primenjivati Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji koji štiti imovinska i stečena prava građana sa područja bivše Jugoslavije koja su imali na dan 31.12.1990. godine.

Linta je od UN, EU, SE i OEBS zatražio da prestanu sa politikom dvostrukih standarda u suđenjima za ratne zločine tj. daleko strožim za Srbe a daleko blažim za Hrvate, Bošnjake i Albance, da sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, tretiraju na jednak način, da reše pitanje nestalih, da sankcionišu govor mržnje i da pokrenu ekonomski razvoj povratničkih krajeva.

„Smatramo da su to neki od najvažnijih preduslova koji mogu dovesti do međusobnog povjerenja i iskrenog pomirenja među narodima koji žive na području zapadnog Balkana”, naglasio je Linta na kraju saopštenja, prenosi Tanjug.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Otkup nepokretnosti u Hrvatskoj: Za Srbe skuplje od tržišta …

Bez imena i bez imovine | Jadovno 1941.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: