Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Pismo koje je kardinal uputio patrijarhu Irineju nije dobronamerno

Miodrag Linta
Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra nedobronamernim pismo nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića koje je uputio partijarhu Irineju kritikujući Republiku Srpsku.

U pismu se, izmedju ostalog, navodi da je izjava partijarha Irineja data povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, da je Republika Srpska utemeljena na Božjoj pravdi i istini izazvala “nevericu, zgražavanje i razočaranje”.

“Kardinal Puljić treba da zna da je Republika Srpska nastala nekoliko meseci pre početka rata kao izraz volje srpskog naroda da samostalno odlučuje o svojoj sudbini i kao brana da spreči ponavljanje genocida nad Srbima, a ne na zločinu kako on navodi u pismu”, navodi Linta u pisanoj izjavi za medije.

Takođe, kardinal Puljić treba da zna da je sa prostora Federacije BiH nasilno proterano oko 500.000 Srba i da ih danas tamo živi oko 35.000, što je svega sedam odsto od predratnog broja, ukazao je Linta.

Linta se slaže sa kardinalom Puljićem da su tokom gradjanskog rata u BiH stradali i katolici i muslimani i da sve žrtve treba jednako vrednovati, ali smatra da Tužilaštvo i Sud BiH opstruišu procesuiranje brojnih zločina nad Srbima.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej

Linta je podsetio i da je Katolička crkva za vreme zločinačke NDH aktivno pomagala ustašama da sprovedu zločin genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i da su medjunarodne komisije utvrdile da je u zločinu genocida učestvovalo preko 1500 katoličkih sveštenika, monaha i monahinja.

“Tadašnji prvi čovek Katoličke crkve u NDH Alojzije Stepinac praktično ništa nije učinio da spreči zločine genocida svog sveštenstva i vernika. Pored toga, kao predsednik Komisije za pokršavanje aktivno je radio na pokrštavanju velikog broja pravoslavnih Srba”, naveo je Linta.

On ističe da zbog toga Katolička crkva u BiH i Hrvatskoj treba da javno osudi genocid nad pravoslavnim Srbima za vreme NDH i da se izvini potomcima i rodjacima i čitavom srpskom narodu, kao i da odustane od procesa kanonizacije Alojzija Stepinca i njegovog proglašenja za sveca.

“Na taj način Katolička crkva će značajno doprineti izgradnji istinskog i trajnog mira medju Srbima, Hrvatima i Bošnjacima”, poručio je Linta.

Nadbskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju u kome je izrazio “nevericu” zbog patrijarhovih izjava datih povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Kako prenosi Hina, Katolička pres agencija Biskupske konferencije BiH (KTA) objavila je juče da je kardinal Puljić pismo patrijarhu

Irineju, u ime svih biskupa iz BiH, pismo uputio još 8. februara.

Puljić kaže da je ono što je srpski patrijarh rekao u Banjaluci izazvalo “nevericu, zgražanje i razočaranje”, posebno izjava da je Republika Srpska utemeljena na Božjoj istini i pravdi.

Kardinal Vinko Puljić
Kardinal Vinko Puljić

Tako nešto, piše u kardinalovom pismu, “u potpunoj je opreci” sa onim što se zbivalo tokom rata, “prouzročivši brojne smrti, progone i patnje”.

Izmedju ostalog, u pismu se navodi da je sa prostora RS nasilno proterano oko 140.000 katolika, i da ih tamo danas nema više od 10.000, što je tek šest odsto predratnog broja.

Katolički biskupi, takodje, ističu da je nesporno da su tokom rata u BiH stradali i pravoslavni, kao i muslimani, kao i da sve žrtve treba jednako vrednovati, a onima koji pate od posledica rata treba pomoći.

Izvor: BLIC

 

Vezane vijesti:

Nadbiskup BiH: Neverica zbog izjava Irineja

Neophodna kampanja protiv rehabilitacije ustaštva

Papa: Nemam ništa protiv Stepinca i Hrvata

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: