Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Licemjerna izjava hrvatskog ministra Mire Kovača o reketiranju Banskih dvora 1991. godine

 Miodrag Linta
Miodrag Linta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje vrhunskim licemjerjem izjavu ministra spoljnih poslova Hrvatske Mire Kovača da li je Beograd pokrenuo istragu o reketiranju Banskih dvora oktobra 1991. godine, jer su piloti JNA, tobože, imali zadatak da unište političko rukovodstvo Hrvatske i da ubiju Franju Tuđmana. Miro Kovač dobro zna da je glavni krivac za rat u Hrvatskoj režim Franje Tuđmana koji je izvršio agresiju na Jugoslaviju i na Srbe s ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države. Tuđman i njegova bulumenta su po dolasku na vlast odmah pokrenuli masovne smjene i otpuštanje Srba s posla i dozvolili slobodan povratak preživjelih ustaša u Hrvatsku. U javni život uvedeni su termini iz vremena zloglasne NDH kao što su bojna, satnija, stožer, postrojba i mnogi drugi a zvanična valuta je postala kuna. U decembru 1990. godine Hrvatski sabor je usvojio novi Ustav iz kojeg su Srbi nasilno izbačeni i time postali obespravljeni kao narod. U proljeće i ljeto 1991. godine počinju likvidacije Srba u desetinama hrvatskih gradova a u septembru iste godine hrvatske paravojne formacije otpočele su opšti napad na JNA. Linta preporučuje Miri Kovaču da pažljivo pročita pokajničku knjigu prvog ministra policije u Tuđmanovoj Hrvatskoj Josipa Boljkovca pod nazivom „Istina mora izaći van“ u kojoj argumentovano tvrdi da je Hrvatska napala Srbe i Jugoslaviju.

Linta pita Miru Kovača kada će Hrvatska početi da goni i kažnjava političare i vojnike koji su odgovorni za brojna ubijstva srpskih civila i zarobljenika po hrvatkim gradovima, kao i tokom i poslije zločinačkih vojnih akcija u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Kordunu, Baniji, zapadnoj Slavoniji i zapadnokrajiškim opštinama? Vrhunska je drskost i provokacija da Miro Kovač i drugi hrvatski zvaničnici pokušavaju da Srbiji drže lekcije šta mora da učini u oblasti suđenja za ratne zločine, poštovanju prava manjina, naknadi štete za porodice žrtava. Miro Kovač i njegove kolege nemaju nikakvo pravo da bilo šta traže od Srbije a pogotovo da uče Srbiju šta su prava manjina jer pripadaju stranci koja je odgovorna za protjerivanje pola miliona Srba, sistematsku pljačku i paljevinu srpske imovine i brojna ubijstva Srba. Preostali Srbi u Hrvatskoj su najugroženija manjina u Evropi i preti im potpuni nestanak ako Brisel, Vašington i Berlin ne pošalju jasnu poruku zvaničnom Zagrebu da je konačno došlo vrijeme da Hrvatska mora da započne proces deustašizacije i suočavanja sa svojom zločinačkom prošlošću.

Izvor: Informativna služba Saveza Srba iz regiona

 

Vezane vijesti:

Linta: Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu …

Linta: U Zagrebu nema političke volje da se kazne zločini nad …

Linta: EU da upozori Hrvatsku zbog širenja mržnje prema …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: