fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Karamarkova izjava o Pupovcu licemerje

Miodrag Linta
Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta odbacio je kao vrhunsko licemerje izjavu predsednika HDZ i potpredsednika hrvatske Vlade Tomislava Karamarka da predsednik SNV Milorad Pupovac nije ugrožen u Hrvatskoj.

Tomislav Karamarko je, povodom pisma koje je Pupovac uputio predsednici Hrvatske u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruke mržnje prema politickim, etničpkim i drugim manjinama, rekao da osuđuje bilo kakve nekulturne ispade prema bilo kome.

„Pupovac mora biti svestan da u Hrvatskoj nije ugrožžen, da kao pripadnik srpske nacionalne manjine ima maksimalna prava i da mi sugrađane srpske nacionalnosti cenimo, sa njima radimo i sarađujemo i ne pravimo nikakve razlike između Hrvata, Srba, Čeha, Italijana ili Slovaka“, rekao je Karamarko novinarima u Zagrebu.

Linta ističe da brojne činjenice pokazuju da navedena izjava ne odgovara istini jer je HDZ nosilac antisrpske kampanje koja je počela krajem 2012. godine nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva prema kojim na području Grada Vukovara živi više od 33 posto stanovništva.
Na taj način bili su ispunjeni zakonski uslovi za službenu upotrebu ćirilice.

Međutim, na najavu bivše Vlade da će u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine postaviti dvojezične table na institucijama državne i regionalne vlasti u Vukovaru osnovan je početkom 2013. godine tzv. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara uz aktivnu podršku HDZ, navodi se u saopštenju.

Linta podseća da je septembra 2013. godine započelo razbijanje i skidanje dvojezičnih tabli od strane tzv. Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara jer je ćirilica proglašena agresorskim pismom kojim se tobože vređaju osećaji i stradanja pripadnika hrvatskog naroda.

Gradsko veće Vukovara, u kome HDZ ima dominantan uticaj, je avgusta 2015. godine izglasalo sramne izmene statuta Grada Vukovara prema kojim nisu predviđene dvojezične table na institucijama državne i regionalne vlasti, postavljanje dvojezičnih naziva ulica i trgova i dvojezični naziv Vukovara, podseća Linta.

Navedena odredba predstavlja otvoreno kršenje ustavnih i zakonskih odredbi i obaveza koje je Hrvatska preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU.

Pored toga, Hrvatski sabor na čelu sa HDZ-ovim predsednikom Željkom Reinerom će ponovo biti pokrovitelj obeležavanja Blajburga gde se otvoreno veliča ustaštvo i žali zbog propasti zločinačke NDH, a brojni članovi HDZ su otvorene pristalice ustaškog pokreta, navodi Linta.

Izvor: Radio Televizija Srbije

 

Vezane vijesti:

Linta: Podizanje optužnice suprotno svakom pravu | Jadovno …

Linta: Orešković otvoreno poziva na kršenje prava …

Karamarko: Svako jutro građani da se „pomole za domovinu …

Pupovac pisao Kolindi: Pljuju me i viču – četniče

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: