fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: I ova hrvatska vlast rehabilituje nacifašizam; Samo 45 odsto Hrvata za zabranu ustaških simbola

Linta u izjavi za javnost apeluje na Evropsku uniju, SAD i Nemačku da konačno pošalje nedmosmislenu poruku hrvatskim vlastima da je neprihvatljivo da se u jednoj evropskoj državi rehabilituje nacifašizam

Ustaški simboli: Komemoracija u Blajburgu
Ustaški simboli: Komemoracija u
Blajburgu

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da izjava hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da Spomen tabla sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ ostaje u Jasenovcu, jer nema zakonskih osnova za njeno uklanjanje, jeste krunski dokaz da i ova hrvatska vlast vodi politiku rehabilizacije nacifašističke NDH.

Linta u izjavi za javnost apeluje na Evropsku uniju, SAD i Nemačku da konačno pošalje nedmosmislenu poruku hrvatskim vlastima da je neprihvatljivo da se u jednoj evropskoj državi rehabilituje nacifašizam.

Hrvatska sve više postaje faktor nestabilnosti u regionu i negativan primjer profašističkim pokretima u Evropi i šire, ukazuje Linta.

„Jasno je kao dan da je temelj ideologije HDZ-a od osnivanja revizija istorije i skandalozan pokušaj izjednačavanja partizanskog i ustaškog pokreta pričom o dva totalitarizma što u suštini znači rehabilizaciju ovog drugog. U tu svrhu hrvatski premijer Andrej Plenković je marta ove godine osnovao. tzv. Savjet za suočavanje sa prošlošću koje čini 18 akademika, istoričara, pravnika i drugih javnih ličnosti koji treba da u roku od godinu dana da svoje preporuke.

Ako se uzme u obzir da se većina članova navedenog Savjeta protivi zabrani ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, a time i uklanjanju neprihvatljive Spomen table u Jasenovcu, ali i drugih sličnih tabli u Sisku, Kutini i dr., jasno je kakve će biti preporuke. Za osnovano je pretpostaviti da će Savet dati svoj stručni legitimitet skandaloznoj tezi da su jugoslovenski socijalizam i ustaštvo isto“, naveo je Linta.

Prema njegovim rečima, da je stanje u Hrvatskoj postalo alarmantno i da Hrvatska sve više klizi u fašizam, pokazuje nedavno naučno istaživanje javnog mnenja, sprovedeno u okviru projekta „Govor mržnje u Hrvatskoj“.

Naime, zabranu ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ podržava svega 45 posto građana Hrvatske, dok bi komunističke simbole kažnjavalo njih čak 70 posto.

„Dakle, navedeno istraživanje je potvrdilo ono što je jasno i očigledno svima tj. da većina Hrvata ima pozitivno mišljenje o zločinačkoj NDH i da ustaše smatra borcima za slobodu, a ne najvećom ljagom i sramotom u istoriji hrvatskog naroda“, navodi Linta.

Za većinu Hrvata današnja Hrvatska je u suštini naslednik zloglasne NDH što i potvrđuju brojne činjenice vezane za protjerivanje pola miliona Srba, nekažnjavanje zločina protiv Srba i sistematsko otimanje srpske imovine, ukazuje Linta.

Ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, poručio je juče hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Ministar pravosuđa, u intervjuu koji je dao „Večernjem listu“, tvrdi kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče – ne postoji.

On je ponovio da je grb Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), na kome je ustaški pozdrav „Za dom spremni“, zvanično registrovan i priznat, prenosi Hina.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

„Nije raskol u vladi, nego u većini – uskoro izbori“

U HRVATSKOJ VRI zbog „Za dom spremni“, pokrenuta lavina

„U čemu je razlika između ‘Zig Hajl’ i ‘Za dom spremni’?“

Potvrđeno: Ploča sa ustaškim pozdravom ostaje u Jasenovcu

Krivična prijava zbog sporne ploče u Jasenovcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: