fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Hrvatska slavi zločince nad Srbima u Gospiću

Osuđeni ratni zločinac i hladnokrvni ubica Mirko Norac je za gospićke i ličke Hrvate i većinu hrvatskog naroda heroj domovinskog rata koji je po svom karakteru bio osvajački i agresivni rat.
Izmasakrirana pa zapaljena tjela gospićkih Srba
Izmasakrirana pa zapaljena tjela gospićkih Srba

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da planska likvidacija najmanje 124 Srba u ličkom gradu Gospić u ljeto i jesen 1991. godine jeste važan dokaz da je cilj proustaškog režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba. To potvrđuje činjenica da je državni vrh sprečio istragu o tim likvidacijama iako je bilo dobro poznato ko su naredbodavci i izvršioci navedenih monstruoznih ubistava.

Za navedena ubistva trebalo je da bude osuđeno na desetine pripadnika hrvatskih paravojnih i policijskih snaga. To se nije desilo jer se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću.

Skoro polovina od najmanje 124 ubijenih Srba odvedeno je iz svojih kuća i stanova i ubijeno je 17. i 18. oktobra 1991. godine. Pronađeni su i sahranjeni posmrtni ostaci svega 50 žrtava, dok se za ostalima još traga. Prema nekim procjnama u Gospiću je tokom 1991. godine ubijeno više od 200 Srba.

Važno je naglasiti da su od početka 1991. godine u Gospiću i mnogim hrvatskim gradovima Srbi bili izloženima pritiscima, prijetnjama, uvredama a ubrzo je počelo miniranje srpskih kuća i lokala. Zatim su pripadnici hrvatskih paravojnih formacija počeli da hapse srpske civile i pripadnike JNA.

Srbi su odvođeni u Okružni zatvor, gradsku bolnicu koja je pretvorena u vojni objekat i zatvore u mjestima Klanac, Smiljan, Zablate i dr. gdje su prebijani i mučeni često do smrti.

Linta ističe da su za planska ubistva gospićkih Srba osuđeni na ponižavajuće zatvorske kazne samo tadašnji sekretar Operativog štaba u Gospiću Tihomir Orešković na 15 godina, tadašnji komandant 118. brigade Mirko Norac na 12 godina i Stjepan Grandić na 10 godina. Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne general Norac je vodio normalan život, studirao, vjenčao se, sagradio kuću i organizovao razne proslave kojima su prisustvovali visoki državni funkcioneri.

Foto: Arhiva

Osuđeni ratni zločinac i hladnokrvni ubica Mirko Norac je za gospićke i ličke Hrvate i većinu hrvatskog naroda heroj Domovinskog rata koji je po svom karakteru bio osvajački i agresivni rat. Za navedena ubistva trebalo je da bude osuđeno na desetine pripadnika hrvatskih paravojnih i policijskih snaga.

To se nije desilo jer se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću. Nažalost, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije još uvijek nije pokrenulo istragu i podiglo optužnice za masovni ratni zločin protiv Srba u Gospiću, saopštio je Miodrag Linta.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: