Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Linta: Hrvatska djeca kroz udžbenike uče da mrze Srbe

Datum objave: četvrtak, 7 marta, 2019
Objavljeno u Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da su udžbenici istorije u Hrvatskoj odavno postali jedno od oružja za širenje mržnje prema Srbima i Srbiji, te da je tragična i opasna činjenica da kroz udžbenike istorije hrvatska djeca uče da mrze Srbe.

Miodrag Linta

“U udžbenicima istorije ponavlja se besmislena laž da su Srbija i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku, a da je Hrvatska tobože bila žrtva agresije i vodila oslobodilački rat”, istakao je Linta u saopštenju.

Linta navodi da se u hrvatskim udžbenicima Srbija predstavlja kao nacistička Njemačka, koja je htjela da stvori “veliku Srbiju”.

Nažalost, ocjenjuje Linta, učenici u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj nemaju mogućnost da saznaju nespornu istinu da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju i Srbe s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske.

Linta ističe da je u Hrvatskoj postalo sasvim normalno da hrvatsku djecu uporno uče brutalnim lažima kako su Srbi devedesetih godina 20. vijeka bili agresori, teroristi i ekstremisti, a Hrvati žrtve, pravednici i oslobodioci.

Takođe, kaže Linta, u Hrvatskoj je postalo sasvim normalno da se hrvatska djeca uče monstruoznoj laži da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ bila demokratska država koju su srušili partizani, da su ustaše bili borci za hrvatsku slobodu protiv beogradskog centralizma.

Linta dodaje da djeca u Hrvatskoj uče da se poriču zločini genocida nad Srbima u NDH i da, kada se govori o žrtvama Srbima, kaže se da su oni sami zato krivi.

“Posljedica toga su ekstremni i proustaški stavovi kod većine mladih Hrvata koji se manifestuju na sportskim terenima, školama, društvenim mrežama i u svakodnevnom životu”, ocijenio je Linta.

Linta dodaje da o svemu ovom govori i korektno napisan članak, objavljen u hrvatskom naučnom časopisu “Historijski zbornik”, gdje autor članka Domagoj Vigir navodi da pojam “velikosrpska hegemonija” postaje ključni pojam u oblikovanju lažne slike o Srbima.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

 Udžbenici u Hrvatskoj o žrtvama Srbima: „Sami za to krivi“ 

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top