fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Hrvatska djeca kroz udžbenike uče da mrze Srbe

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da su udžbenici istorije u Hrvatskoj odavno postali jedno od oružja za širenje mržnje prema Srbima i Srbiji, te da je tragična i opasna činjenica da kroz udžbenike istorije hrvatska djeca uče da mrze Srbe.

Miodrag Linta

„U udžbenicima istorije ponavlja se besmislena laž da su Srbija i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku, a da je Hrvatska tobože bila žrtva agresije i vodila oslobodilački rat“, istakao je Linta u saopštenju.

Linta navodi da se u hrvatskim udžbenicima Srbija predstavlja kao nacistička Njemačka, koja je htjela da stvori „veliku Srbiju“.

Nažalost, ocjenjuje Linta, učenici u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj nemaju mogućnost da saznaju nespornu istinu da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju i Srbe s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske.

Linta ističe da je u Hrvatskoj postalo sasvim normalno da hrvatsku djecu uporno uče brutalnim lažima kako su Srbi devedesetih godina 20. vijeka bili agresori, teroristi i ekstremisti, a Hrvati žrtve, pravednici i oslobodioci.

Takođe, kaže Linta, u Hrvatskoj je postalo sasvim normalno da se hrvatska djeca uče monstruoznoj laži da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ bila demokratska država koju su srušili partizani, da su ustaše bili borci za hrvatsku slobodu protiv beogradskog centralizma.

Linta dodaje da djeca u Hrvatskoj uče da se poriču zločini genocida nad Srbima u NDH i da, kada se govori o žrtvama Srbima, kaže se da su oni sami zato krivi.

„Posljedica toga su ekstremni i proustaški stavovi kod većine mladih Hrvata koji se manifestuju na sportskim terenima, školama, društvenim mrežama i u svakodnevnom životu“, ocijenio je Linta.

Linta dodaje da o svemu ovom govori i korektno napisan članak, objavljen u hrvatskom naučnom časopisu „Historijski zbornik“, gdje autor članka Domagoj Vigir navodi da pojam „velikosrpska hegemonija“ postaje ključni pojam u oblikovanju lažne slike o Srbima.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

 Udžbenici u Hrvatskoj o žrtvama Srbima: „Sami za to krivi“ 

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: