fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Donijeti rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima

Srbija ima istorijsku, civilizacijsku i nacionalnu obavezu da donese rezoluciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima, smatra predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Miodrag Linta
Miodrag Linta

On je istakao da tom rezolucijom Srbija treba da zahtijeva da Hrvatska prihvati odgovornost za genocid NDH nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao i da se na dostojan način obilježe sva mjesta stradanja i čuva uspomena na žrtve.

Linta navodi da Srbija treba da zatraži da se ekshumiraju i dostojno sahrane posmrtni ostaci srpskih žrtava iz stotina velebitskih i hercegovačkih jama, kao i da Hrvatska isplati pravičnu odštetu žrtvama genocida i njihovim potomcima.

„Takođe, treba da se uradi muzejska postavka u Spomen-području Jasenovac, koja bi pokazala istorijsku istinu o zločinu nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i da je zločin počinjen okrutnim masovnim ubijanjem, zasnovanom na rasnim zakonima i ustaškoj ideologiji“, naveo je Linta u saopštenju.

Rezolucijom, kaže Linta, treba da se traži da se iz nastavnih programa povuku udžbenici i priručnici koji veličaju NDH i ustaške zločince, te da se uklone desetine spomenika koji su podignuti ubijenim ustašama ili pripadnicima Hrvatske vojske sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

On ističe da treba da se zabrane sva udruženja i portali koja veličaju NDH i ustaške zločince.

Linta očekuje da ovu rezoluciju podrži međunarodna i domaća javnost, a posebno vlade država antifašističke koalicije iz vremena Drugog svjetskog rata.

U saopštenju se podsjeća da je na današnji dan, prije 76 godina, osnovana zloglasna NDH, koja je tokom četiri godina rata počinila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

„Važno je naglasiti da je zločn genocida u NDH po svojim razmjerama ravan holokaustu koji je nacistička Njemačka izvršila prema Jevrejima“, dodao je Linta.

On je naveo da o tome svjedoče na hiljade naučnih saznanja i na desetine hiljada dokaza kako je to definisala Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju genocida koju je usvojila Generalna skupština UN 9. decembra 1948. godine.

Linta smatra da su komunističke vlasti višedecenijskim ćutanjem o genocidu poslije Drugog svjetskog rata spriječile stvarno suočavanje hrvatskog naroda sa svojom zločinačkom prošlošću.

„To je bio glavni razlog da se u Hrvatskoj 1990. godine ustaštvo i ideologija NDH vrate na velika vrata i postanu dio službene politike vlasti Franje Tuđmana čiji cilj je bio stvaranje etnički čiste hrvatske države putem zločina, etničkog čišćenja i sistematskog uništavanja i otimanja srpske pokretne i nepokretne imovine“, kaže Linta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Nespremnost Hrvata da osude genocid nad Srbima u NDH …

Dr Dario Vidojković: Šta sa genocidom nad Srbima? | Jadovno …

Tužiti Hrvatsku zbog genocida nad Srbima | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: