Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Bošnjaci nisu spremni za pomirenje sa Srbima

Savez Srba iz regiona smatra neprihvatljivim što je bivši portparol haškog Tužilaštva Florens Artman podržala stav Organizacionog odbora za komemoraciju 11. jula da u Potočarima nije poželjan niko ko negira genocid u Srebrenici, uključujući i državni vrh Srbije.

Potrebno je osnovati međunarodnu komisiju koja će utvrditi istinu o Srebrenici: Miodrag Linta
Potrebno je osnovati međunarodnu
komisiju koja će utvrditi istinu o
Srebrenici: Miodrag Linta Foto: M. Karović

Savez je ukazao da su „brojni međunarodni i domaći autoriteti – stručnjaci za genocid, univerzitetski profesori, slobodni intelektualci, zvaničnici UN, generali i novinari činjenično utvrdili da se u Srebrenici nije desio genocid, već da je reč o prevari“.

– U slučaju Srebrenice došlo je do velike manipulacije brojkama čije raskrinkavanje direktno ruši ne samo tezu o genocidu, već i tvrdnju da je tamo streljano oko 8.000 ljudi – naveo je predsednik Saveza Miodrag Linta.

Linta smatra da Bošnjaci nisu spremni za pomirenje sa Srbima, jer to znači odustajanje od teze da se u Srebrenici desio genocid, isti odnos prema svim žrtvama, kažnjavanje svih zločinaca, dosledno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i donošenje svih odluka putem dijaloga i kompromisa, a ne preglasavanjem.

On je dodao da je upravo zbog toga potrebno osnovati međunarodnu nezavisnu komisiju s ciljem da se utvrdi istina u vezi sa Srebrenicom.

– Važno je naglasiti da zločin u Srebrenici jula 1995. godine predstavlja mnogo širu tragediju. Ne sme se zaboraviti činjenica da su bošnjačke snage pod vođstvom Nasera Orića od 1992. do 1995. godine opljačkale i popalile više od 140 srpskih sela i zaseoka u Podrinju i ubile više od 3.000 Srba, uglavnom civila –  istakao je Linta.

Izvor: Vesti onlin

 

Vezane vijesti:

Linta: Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu …

Linta: U Zagrebu nema političke volje da se kazne zločini nad …

Linta: Nema volje da se nađe rešenje za proterane Srbe …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: