Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

LINTA: BEOGRAD DA ZATRAŽI POMOĆ MEĐUNARODNIH ORGANIZACIJA

Datum objave: sreda, 14 novembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Beograd mora da zatraži pomoć relevantnih međunarodnih organizacija povodom odluke Zagreba da uputi javni poziv kojim u zakup daje odmarališta i druge nekretnine na Jadranu na koje Srbija polaže pravo prema Sporazumu o sukcesiji, smatra predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Miodrag Linta

On je naglasio da je to sada jedini način, jer je propuštena prilika dok je Hrvatska u pristupnim pregovorima za članstvo u EU pregovarala o poglavljima koja se tiču zaštite ljudskih prava.

Prema njegovim riječima, upućivanje javnog poziva predstavlja nastavak otimanja srpske imovine koja traje već 27 godina i kršenje bečkog Sporazuma o sukcesiji, odnosno aneks G tog sporazuma koji se odnosi na privatnu svojinu i stečena prava.

On je pojasnio da taj član jasno kaže da svim građanima moraju biti priznata i vraćena prava na imovinu koju su imali na dan 30. decembra 1990. godine, a da sva imovina koja je uzeta pod pritiscima i prijetnjama mora biti vraćena.

“Hrvatska ne želi ni bilateralni sporazum o sprovođenju, ni direktnu primenu sporazuma i apelujem da Vlada Srbije napiše izveštaj o otimanju privatne imovine građana i firmi i da taj izveštaj pošalje na adrese svih relevantnih međunarodnih organizacija, prije svega Komitetu za ljudska prava UN, Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji i da ih upozna sa situacijom”, rekao je Linta.

Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je prije tri dana javni poziv kojim daje u zakup odmarališta i druge nekretnine na Jadranu na koje Srbija i BiH polažu pravo prema Sporazumu o sukcesiji.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Linta: Provociraju me jer govorim istinu i kritikujem ustaštvo

Linta traži rezoluciju protiv rehabilitacije ustaštva
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top