fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Likvidacije u Velikoj Plani: Partijski rukovodioci kalili komuniste na masovnim streljanjima

U Arhivu Srbije pronađeni dokumenti o streljanjima iz novembra 1944. godine. Kako je Beograd izvešten o pogubljenjima“

Istoričar Srđan Cvetković,
sekretar Državne komisije

Tragajući za dokumentima u Arhivu Srbije vezanim za period neposredno posle oslobođenja, istoričar Nemanja Dević došao je do izveštaja Okružnom partijskom Komitetu u Beogradu, u novembru 1944, u kojem partijski rukovodioci iz Velike Plane opisuju kako kale komuniste na masovnim streljanjima.

„Iz priloženog spiska Ozne vidi se koliko smo ih do sada likvidirali. Trebalo bi još toliko da ih bude… Likvidaciju vrši bataljon. Vrše ih trojke i petorke, ali one ne znaju koga likvidiraju. Na likvidaciji isprobavamo ljude, jer to je jedan od najboljih načina, koji stoji na raspoloženju. Njegova odlučnost, revolucionarnost, beskompromisnost, mržnja prema neprijatelju – izražava se tu najbolje. Ko ne može da ubije neprijatelja, taj teško i skoro nikako ne može biti komunista“, piše u dopisu.

– Nova istraživanja nam neprestano donose dokumente koji govore o revolucionarnom teroru posle oktobra 1944. Oni su najubedljiviji odgovor onima koji neprestano govore o revizionizmu – kaže Dević. – Znamo da je u Velikoj Plani, mestu gde je ovaj dokument nastao, najveće stratište streljanih 1944. na mestu gde je sada školsko igralište, pa unuci igraju fudbal nad kostima svojih dedova.

Među dokumentima nađen je i dopis Voje Kosovca iz Plane, od 31. oktobra 1944. U njemu se, između ostalog navodi: „One, za koje narod odobrava da se likvidiraju, likvidiramo noću, sa lepo odštampanom presudom. Rodbinu obaveštavamo da smo ih poslali za Beograd… Šta ćemo sa konfiskacijom imanja likvidiranih? Smatram da će nam oni čije smo sinove i rođake likvidirali biti – uvek neprijatelji. Zbog toga bi morali ekonomski ih uništiti, jer ćemo ih tako sasvim onemogućiti…“

Istoričar Srđan Cvetković, sekretar Državne komisije za tajne grobnice, kaže da ovi dokumenti potvrđuju njihove dosadašnje nalaze:

– Na osnovu njih se jasno vidi da ubistva nisu bila plod anarhije i samovolje, već dobro izrežirana od najviših partijskih instanci – kaže Cvetković.

IZVEŠTAJ ZA MLADENOVAC

Dević je našao i izveštaj Ozne za Mladenovac u kom se opisuje kako su u noći 23-24. oktobra 1944. poveli 10 osuđenika na streljanje. Trojica su se odvezala i počela da beže. Oznaši su pripucali, ali ih nisu stigli. I preostali, iako vezani, pokušali su da beže, pa su likvidirani. „Posle likvidacije smo doterali kola i likvidirane odneli na strelište, a krv sa ulice oprali“, stoji u dopisu.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Dan kada su komunisti pucali na litiju | Jadovno 1941.

Srđan Cvetković: Zločini u ime naroda! | Jadovno 1941.

Istorija o kojoj se ćutalo: Drugo lice „narodnih heroja …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: