fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Lažna svjedočenja miniraju suđenje za zločin u Kamenici

Banjaluka – Promjene iskaza svjedoka kao plod pritisaka na njih prijete da optužena za ratne zločine u slučaju „Kamenica“ Elfeta Veseli bude oslobođena po istom šablonu kao što se dogodilo u predmetu protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, upozorio je sekretar Saveza logoraša regije Birač Vinko Lale.

Elfeta Veseli Foto: SRNA
Elfeta Veseli Foto: SRNA

Elfeti Veseli se u Sudu BiH sudi za ritualno ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. godine u selu Kamenica kod Zvornika.

Lale je istakao da su čak i akteri podmićivanja i zastrašivanja svjedoka isti u oba slučaja.

– Čak i glavni svjedoci mijenjaju iskaze. Radi se o prijetnjama i podmićivanju kao i u predmetu protiv Orića, koji je iz istih razloga završen prvostepenom oslobađajućom presudom. Imamo dokaze za jednog veoma bitnog svjedoka u predmetu „Kamenica“ – kaže Lale.

Prema njegovim riječima, pomenuta dva slučaja nisu usamljena po promjeni iskaza svjedoka i to je zabilježeno i u predmetu koji se odnosi na zločine u sarajevskom logoru „Silos“. To je najobimniji slučaj za koji traje suđenje u Sudu BiH.

– U tom predmetu su dva svjedoka promijenila iskaze. To je urađeno zbog novca i po nagovoru advokata koji je za to imao interes zbog rada na drugom povezanom predmetu. Jedan od svjedoka, mijenjajući potpuno prvobitni iskaz, na kraju je tvrdio da je pod mojim pritiskom izjavljivao da mu je u logoru „Silos“ bilo loše. Promjena iskaza svjedoka postaje pravilo ponašanja u predmetima ratnih zločina u Sudu BiH. Zbog toga porodice žrtava i naše udruženje, i pored neoborivih dokaza, sa strahom očekujemo svaku presudu – kaže Lale.

Advokat Milan Romanić kaže da lažne izjave svjedoka imaju veliki uticaj na presude, pogotovo ako ih je više u jednom predmetu.

– Za svjedoke je karakteristično da prilikom davanja prve izjave policiji daju mnogo manje podataka nego pet do deset godina kasnije u izjavama Tužilaštvu BiH. To upućuje na zaključak da tužilac priprema svjedoke na lažno svjedočenje. Sve pritiske i lažno svjedočenje zbog novca treba istražiti i kazniti – kaže Romanić.

Sud BiH je u oktobru prošle godine oslobodio prvostepenom presudom Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine. U tom predmetu mnogi svjedoci su promijenili iskaz i odustali od svjedočenja. Upućeni u taj proces su tvrdili da se radilo o pritiscima i o plaćanju za ćutanje ili lažno svjedočenje, za koje su Orić i njegovi ljudi izdvajali i po 50.000 KM. Zbog toga se pojedini tužioci i sudije zalažu za hitno sankcionisanje svjedoka za koje se utvrdi da su mijenjali iskaze zbog materijalne dobiti ili nekog drugog interesa.

Poziv u zatvor bez pravosnažne presude

Milovan Karakaš iz Dervente, kojeg je Kantonalni sud u Bihaću osudio na dvije i po godine zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Sanskom Mostu, tvrdi da nije kriv i da se u to vrijeme kao borac Vojske RS nalazio na ratištu u operaciji „Koridor“.

– Moju tvrdnju su potvrdila i četiri svjedoka, dok optužbe protiv mene nije potvrdio nijedan od deset svjedoka jedne od navodnih žrtava zlostavljanja. Neshvatljivo je i da mi je Osnovni sud u Derventi uputio poziv za izdržavanje zatvorske kazne, a da prethodno nije završen proces na osnovu moje žalbe Vrhovnom sudu FBiH, u kojem je prvo ročište održano 30. novembra 2017. godine – istakao je Karakaš.

Autor: Goran Maunaga

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

Svjedok vidio da je Elfeta Vesli zaklala dječaka | Jadovno 1941.

Surovost s predumišljajem: Ko je Elfeta Veseli, žena koja je masakrirala dječaka? Monstrum iz armije Nasera Orića

Dječakov otac rekao da je Slobodana ubila Albanka iz Vlasenice

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: