Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Lazanski: Najveći problem BiH danas nije referendum u Srpskoj

Datum objave: subota, 3 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da najveći problem BiH danas nije referendum o Danu Republike Srpske, što u Sarajevu i na Zapadu dobro znaju, već dvije žestoko posvađane Jugoslavije – ona oko BiH i njena mini-kopija unutar same BiH.

Miroslav Lazanski (Foto: Sputnik/Aleksandar Milačić)
Miroslav Lazanski
(Foto: Sputnik/Aleksandar Milačić)

– Naime, ako Srbi, Hrvati i Bošnjaci nisu mogli zajedno da žive u velikoj Jugoslaviji, kako će onda da žive u maloj Jugoslaviji? Samo zbog bračnog para Klinton? – upitao je Lazanski, napominjući da se BiH smatra najvećih spoljnopolitičkim uspjehom administracije nekadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona.

On je u tekstu za “Politiku” ocijenio da je “bosanski lonac” funkcionisao samo kao dio spojenog jugoslovenskog suda, a kada je eksplodirao veliki lonac, proključao je i mali.

– Zato BiH nikada neće postati Švajcarska, u najboljem slučaju, ako bude sreće, BiH će biti Sicilija – rekao je Lazanski.

On je podsjetio da niko iz međunarodne zajednice nije rekao ni riječ protiv referenduma biših jugslovenskih republika o osamostaljenju i izlasku iz Jugoslavije, nego su, naprotiv, svi uglas tvrdili da je to demokratsko pravo svakog naroda iz Povelje UN.

Lazanski je ocijenio da očigledno postoji “dobar” i “loš”, “naš” i “njihov” referendum, te da nedostaje još samo “prljav” referendum, mada je u BiH i toga bilo, kada su Hrvati i muslimani, bez Srba, na tajnoj sjednici odlučili da izglasaju nezavisnost BiH, što je bilo protivno tadašnjem Ustavu BiH.

– I tako je krenuo rat u BiH, a sve ostalo je istorija – rekao je Lazanski, navodeći da sada to mnogi “zaboravljaju”, kada govore da referendum o ustanovljenju Dana Republike Srpske vrijeđa osjećaje druga dva naroda u BiH.

On je napomenuo da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara 1992. godine, kada je dio srpskih poslanika u Skupštini tadašnje BiH, bez saglasnosti Bošnjaka i Hrvata, proglasio teritorijalno razgraničenje od druga dva naroda.

– To što su Hrvati Bošnjaci u jesen 1991. godine u parlamentu BiH, bez prisustva Srba i njihove saglasnosti, proglasili izlazak BiH iz SFRJ – to nije “teritorijalno razgraničenje”. To je, valjda, teferič – naveo je Lazanski.

Zapitavši šta sad treba da se uradi da BiH bude stabilna država i koliko vode treba da proteče Miljackom da se Srbi, Hrvati i Bošnjaci opet zavole, Lazanski ocjenjuje da je problem u Sarajevu i nekim centrima moći na Zapadu, prije svega SAD.

On napominje da Vašington smatra da Dejtonski sporazum nije dovoljan da BiH bude stabilna evropska država, kao i da zapadni centri moći brane tezu da je jačanje zajedničkih institucija u Sarajevu i ponovno uspostavljanje multietničke BiH njena budućnost.

Lazanski je naveo da niko nije optužio Sloveniju, Španiju, odnosno Kataloniju, Veliku Britaniju ili Škotsku da destabilizuju EU i Evropu u cjelosti kada su u svojim zemljama sprovodile razne referendume do rada prodavnica nedjeljom, pa do izlaska iz EU.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Miroslav Lazanski: Ako Hrvatska dobije oružje, Srbija će ući u …

Lazanski: Novi detalji o Markalama i Srebrenici tope …

Lazanski: Ko je ubio Srbe? | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top