fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Кузмановић отворио изложбу „Немојте нас заборавити“

У Бања Луци отворена изложба фотографиjа из Првог свjетског рата
У Бања Луци отворена изложба фотографиjа из Првог свjетског рата

Предсjедник Академиjе наука и умjетности Републике Српске Раjко Кузмановић отворио jе данас у Народноj и универзитетскоj библиотеци Српске у Бањалуци изложбу фотографиjа „Немоjте нас заборавити“, коjа jе инспирисана обиљежавањем стотину година од почетка Првог свjетског рата.

Кузмановић jе рекао да изложбе, попут ове, говоре о историjи српског народа и свjедоче о величини љубави коjу су људи некада имали према домовини.

„Камо среће да се данашње генерациjе односе према домовини, према Србиjи, са љубављу и жељом да живе и напредуjу“, рекао jе Кузмановић.

Аутор изложбе Бранислав Станковић рекао jе да су на изложби представљене фотографиjе коjе jе Ристо Марjановић, званични фото-репортер Врховне команде српске воjске направио у Првом свjетском рату, те да jе посвећена свим добровољцима, као што jе био и Марjановић.

„Изложба jе доприниjела да се на другачиjи начин освиjетле дешавања на балканском фронту у току рата, када су виjести о томе шта се догађа са српском воjском тешко стизале до савезника“, рекао jе Станковић, коjи jе и кустос и историчар Народног музеjа у Шапцу.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић Зечић истакла jе да jе изложба прича о Ристи Марjановићу, фотографу из Шапца, коjи jе на своjеврстан начин, из борбених редова, на фотографиjама приказао Први свjетски рат.

Она jе додала да за ову изложбу кустоси и нису потребни jер сама приповиjеда своjу причу.

Према њеним риjечима, изложба показуjе и добру институционалну сарадњу jер се дио фотографиjа налази у Народном музеjу у Шапцу, у Воjном музеjу у Београду, дио у архиву Српске академиjе наука и уметности, те у Музеjу града Новог Сада.

Директор Народног музеjа Шапца Марго Бингулац рекао jе да ове фотографиjе буде емоциjе jер подсjећаjу да jе српски народ увиjек био у мукама и страдао, али и побjеђивао.

Отварању изложбе присуствовала jе помоћник министра просвjете и културе Републике Српске Милица Котур.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СУТРА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „НЕМОЈТЕ НАС ЗАБОРАВИТИ …

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ПРВОГ РАТНОГ ФОТОРЕПОРТЕРА …

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА СРПСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА …

изложба фотографиjа из првог свjетског рата и васкршња …

Први свjетски рат – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: