Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kusturica: Priča o ženi koja se spasavala srpsku djecu iz Jasenovca

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je danas u Beogradu da će snimiti film o Jasenovcu u kojem su ustaše ubile oko 700.000 Jevreja, Srba, Roma i antifašista, te da će u središtu budućeg ostvarenja biti austrijska državljanka ličkog porijekla koja je spasavala djecu iz tog logora smrti.

Kusturica i Vukosavljević Foto: SRNS
Kusturica i Vukosavljević Foto: SRNS

„Ovde postoji jedna divna ideja da se, poput Spilbergovog filma koji je napravljen mnogo godina nakon Drugog svjetskog rata, napravi priča o tome kako je neko spasavao djecu. Taj neko je Ličanka, Srpkinja, a djeca koja su tu bila su dominantno srpska. Tu su, naravno, bili i pripadnici Jevreja i Roma“, naveo je Kusturica na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom kulture i informisanja Srbije Vladanom Vukosavljevićem.

Kusturica nije iznio više detalja o budućem filmu, ali je potvrdio da će biti autor scenarija, te da će na tom poslu imati i saradnike.

„Sigurno ću biti ja sa još nekim. Moja ideja je da prvo napišem sinopsis, pa da da tek onda uvedem nekog drugo da zajedno radimo na scenariju“, rekao je Kusturica i napomenuo i da će sa Amerikancima prethodno snimiti film o genocidu u Sudanu.

On je istakao da dva događaja određuju period završetka Drugog svjetskog rata – putovanje u Južnu Ameriku svih ratnih zločinaca i upad partizana u Jasenovac, kada je zapravo završen rat.

Prema njegovim riječima, partizani su zapravo pokupili dokumente iz Jasenovca i time omogućili da se ispuni ranije postignut kompromis Josipa Broza Tita i Vatikana da se ne priča o Jasenovcu.

Vukosavljević je istakao da srpska kinematografija nije snimala praktično nijedan film o genocidu nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i da Ministarstvo želi da pomogne da to konačno bude učinjeno.

„Uspeli smo da postignemo načelni dogovor, da se Kusturica pozabavi tom temom i pokuša, sa saradnicima koje sam izabere, da napiše scenario. Onda bismo 2020. ili 2021. godine, uz napore Ministarstva i njegove, pokušali realizovati još jedan značajan projekat“, rekao je Vukosavljević.

Podsjetivši da su sve svjetske kinematografije snimale brojne filmove o Drugom svjetskom ratu, on je rekao da želi da podstakne i druge autore da se pozabave kulturom sjećanja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Film o Jasenovcu uz podršku Srpske i Dodika, kad dođe vrijeme

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: