fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kurti gospođe Lunaček

Srbija je još jednom ponižena, ako sada popusti na Briselskom sporazumu, umesto nagrade dobiće nove ultimatume i poniženja

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović

S kim Srbija uopšte razgovara i s kim se dogovara u Briselu? Kakva je tu uloga Federike Mogerini, visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, čemu ta Italijanka služi, koga predstavlja kad svaki Albanac s Kosova, kome tako nešto padne na pamet, može da povuče, poništi, obori… ono što je u prisustvu spomenute gospođe dogovoreno i potpisano u Briselu, kao Briselski sporazum, na primer.

Srbija mesecima izvodi prvu postavu na taj skučeni briselski teren, njeni pregovarači ulažu vreme, nerve, strahove, nadu, na kraju postignu nešto opipljivo, a onda se Albanci vrate u Prištinu i kažu da im se dogovoreno ne sviđa. I to je normalno, sve drugačije izgleda kad čovek prespava, ali Tači i kompanija ne miruju već natociljaju Aljbina Kurtija, lokalnog fašistu, pa ovaj uz sadejstvo s Haradinajem počne da divlja, najpre ulicama Prištine a onda i po dvorani gde zaseda njihov parlament; galami, baca suzavac, preti… i natera predsednicu toga što se u ovom obliku zove Kosovo (a ona se zove Atifete Jahjaga) da se obrati „Ustavnom sudu“ (što će reći da imaju i ustav) zarad ocene ustavnosti Briselskog sporazuma.

Ta adresa suspenduje Briselski sporazum, a da Beogradu ne bi ostavili ni kvadratni santimetar prostora za drugačije tumačenje, relativizaciju odluke, Albanci naruče da im na noge dođe potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček i na konferenciji za novinare kaže da je Briselski sporazum s pravom suspendovan „jer nije u skladu sa Ustavom Kosova“.

Otkud to? Kako ubediti nezavisnog posmatrača (ima li ih?) da je Ulrike u Prištinu došla po sopstvenom ubeđenju i pameti, da je ovo što je rekla samo njen stav? Federika Mogerini ćuti kao zalivena, ni glasa od „naših evropskih prijatelja“. Srbija je još jednom ponižena.

Možete li da zamislite kakva bi bila reakcija Evrope, njenih lidera, da je bilo suprotno, da je Beograd srušio neki dogovor potpisan u Briselu, da je neki srpski Aljbin Kurti u znak protesta blokirao centar Beograda, bacao suzavac po Narodnoj skupštini Srbije. U stvari, nije li vreme da se zapitamo kako to da Beograd nema svog Aljbina Kurtija?

Šta Vlada Srbije u novonastaloj situaciji oko Briselskog sporazuma može i treba da radi. Ništa. Treba uporno i strpljivo da čeka primenu Briselskog sporazuma, onoga što je potpisano u prisustvu Mogerinijeve. To je linija buduće pozicije Srbije u ovim pregovorima, pozicija u odnosima s Evropom. Ako sada popustimo, umesto nagrade dobićemo nove zahteve i ultimatume, kao što smo ih dobijali do sada. Bez izuzetka.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti: Ratko Dmitrović

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: