Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Kupreški Srbi preživjeli golgotu prije 29 godina

Datum objave: ponedeljak, 5 aprila, 2021
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+
Dokumentaciono informacioni centar “Veritas” saopštio je da se navršava 29 godina od kada su pripadnici ZNG, HOS-a i HVO ubili 54 srpska civila i teritorijalca na prostoru Kupresa, a u logore u zapadnoj Hercegovini i Hrvatskoj odveli 150 Srba, koji su u njima ubijani, mučeni i prošli pravu golgotu.
Tenk u Kupresu 1992. godine (Fotodokumentacija Politike)

Iz “Veritasa” podsjećaju da su hrvatske jedinice napad na srpska sela na kupreškoj visoravni započeli 3. aprila 1992. godine, a da su do 6. aprila zauzele sva srpska sela, uključujući i opštinski centar.

U saopštenju se ističe da su Hrvati 6. aprila u restoranu firme “Kvalitet” u Kupresu sakupili šezdesetak pripadnika Teritorijalne odbrane i civila i odmah po predaji, pred ostalim zarobljenicima, ubili Stevu Lugonju i Dragana Čelebića.

Narednog jutra, 7. aprila, zarobljenike su natjerali da polugoli po snijegu i hladnoći pješače do 23 kilometra udaljene Šujice i na tom putu su iz vatrenog oružja likvidirali Žarka Živanića.

Kasnije istog dana kamionom iz Šuice hrvatski vojnici su zarobljene Srbe prevezli u Split uz žestoko fizičko i psihičko maltretiranje, kome je posebno bio izložen Petar Spremo, koji je od posljedica mučenja kasnije preminuo u logoru “Lora”, podsjećaju iz “Veritasa”.

Po dolasku u “Loru” uhapšeni kupreški Srbi su tu zatekli desetak komšija zarobljenih u Donjem Malovanu i još neke Srbe iz Prebilovaca i Mostara. Oni su u “Lori” bili izloženi svirepom mučenju, “spajanje na induktorsku struju poljski “telefon”, “samoudaranje” glavom u zid, međusobno udaranje”, dodaje se u saopštenju.

Nakon šest dana provedenih u “Lori” kamionima su dovezeni u Zadar i podijeljeni u dvije grupe gdje su uz neprestano mučenje ostali dva naredna dana.

Poslije toga ponovo ih tovare u kamione, s tim da su izdvojili braću Ljupka i Ratka Milića, Spasoja Kanlića, Slavka Dragoljevića, Dušana Nikića, Mirka Čivčića, Dušana Milišića i Jovu Marića. Ostale su prebacili u Eminovo Selo kod Duvna (Tomislavgrada), gdje su ponovo doživjeli maltretiranja i iživljavanja, naveli su iz “Veritasa”.

Poslije dva dana uhapšeni Srbi su prebačeni u Vrgorac, a iz grupe je prije transfera ponovo izdvojeno njih osam, braća Dragan i Milivoj Mašića, braća Radovan i Marko Mašić, Ratko Lugonja, Đoko Marić, te Nikola i Dušan Duvnjak.

U Vrgorcu je od posljedica batina u ćeliji preminuo Mile Spremo zvani Migac, kojeg su logoraši morali pokopati u obližnjem kamenolomu.

Nakon šest dana provedenih u Vrgorcu kupreške Srbe odvoze u Ljubuški gdje ostaju ukupno 20 dana, pri čemu su u prvih 10 intenzivno mučeni.

Razmijenjeni su 14. maja 1992. u Žitniću kod Drniša. Na razmjenu je na nosilima donesen Stojan Zubić, koji je treći dan po razmjeni od zadobijenih povreda umro u bolnici u Kninu.

Devet dana ranije na istom mjestu razmijenjen je i sveštenik Zoran Perković, koji je na razmjenu došao sa osam slomljenih rebara.

Posmrtni ostaci dvojice Sprema predati su srpskoj strani u novembru 1993. godine. Od šesnaestorice Srba izdvojenih iz grupe u Zadru i Eminovu Selu, do danas nema ni traga ni glasa, a od onih koji su preživjeli golgotu hrvatskih i hercegovačkih kazamata, mnogi su u međuvremenu pomrli, a oni koji su još živi, osakaćeni su i fizički i duševno.

Za golgotu kupreških Srba, iako se znaju imena svih žrtava i preko stotinu učesnika u njihovom stradanju, još niko nije procesuiran. Na Kupresu je, prema pospisu 1991. godine živjelo oko 5.000 Srba, dok ih sada na tom prostoru živi oko 600.

Izvor: Glas Srpske

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top