fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kuburevićeva da zatraži preispitivanje presude desetorici Srba

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je ministra pravde Srbije Nelu Kuburović da od ministra pravosuđa Hrvatske Ante Šprlje zatraži da presuda izrečena desetorici Srba iz Trpinje bude preispitana zbog nepravilnosti tokom suđenja.

Miodrag Linta
Miodrag Linta

Linta smatra da desetorici trpinjskih Srba, koji su osuđeni za ratni zločin, nije omogućeno pravo na pravedno i pošteno suđenje, te da su oni zbog pogrešnog pristupa i atmosfere stvorene prije i za vrijeme suđenja unaprijed bili osuđeni.

„Stvoren je paradoks da su desetorica Srba iz Trpinje morali dokazivati svoju nevinost, umjesto da im je u skandaloznom i politički motivisanom sudskom postupku dokazivana krivica“, ukazao je Linta.

On je podsjetio da je u krivičnom postupku ispitano oko 80 svjedoka, od kojih nijedan nije dao bilo kakav materijalni dokaz koji bi potvrdio navode iz optužnice, a posebno nije dokazano da je neko od osuđenih ubio ili maltretirao hrvatske civile i ratne zarobljenike.

Županijski sud u Osijeku je krajem 2014. godine osudio na ukupno 139 godina zatvora Stevu Pantića, Milisava Atanackovića, Milenka Pantića, Đoku Stajića, Zorana Rankovića, Zorana Gajanina, Simu Stevića, Željka Vukovića, Miroslava Kovačevića i Jerka Mičića.

Vrhovni sud je u maju 2016. godine potvrdio presude Županijskog suda u Osijeku u predmetu desetorice trpinjskih Srba.

Pravo na novu žalbu imali su Stevo Pantić i Milisav Atanacković, jer su osuđeni na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina. Njihovi advokati uložili su žalbu, a vrhovni sud će o žalbama odlučivati 4. aprila.

U slučaju da Vrhovni sud uvaži žalbu Pantića i Atanackovića i ukine presudu, te je vrati na ponovno postupanje Županijskom sudu, krivični postupak bi se vodio ispočetka za svu desetoricu osuđenih Srba iz Trpinje.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Srbi osuđeni na 139 godina zatvora bez ijednog dokaza …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: