fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krvave ustaše se vesele posle klanja Srba: Ovo je najbolesnija slika iz Drugog svetskog rata

(Ustaše) Foto: intermagazin.rs
(Ustaše) Foto: intermagazin.rs

Miško Ratković i njegov drug ustaški su koljači koji su leta 1941. godine uslikani kako se zamazani srpskom krvlju cerekaju i klibere negde na teritoriji takozvane Nezavisne Države Hrvatske.

Trilj je mirno mestašce u Dalmaciji koje je kroz istoriju bilo od velike važnosti zbog toga što je tu bio jedini prelaz preko nabujale Cetine, a i danas je tu jedan od najvećih mostova preko te reke.

Upravo je Trilj rodno mesto Miška Ratkovića, jednog od dva čoveka sa ove bizarne fotografije nastale leta 1941. godine, na teritoriji takozvane Nezavisne Države Hrvatske. Gde tačno — ne zna se.

Da nema sačuvanog opisa ove fotografije mogao bi čovek da pomisli da se to samo dva mladića dobro zabavljaju, da su se možda namazali uljem dok su popravljali automobil.

Foto: intermagazin.rs
Foto: intermagazin.rs

A ipak, opis njen sačuvao je od zaborava kontekst i stavio je možda na prvo mesto top-liste najbolesnijih fotografija koje su na teritoriji Jugoslavije nastale tokom Drugog svetskog rata, a možda i na prvo mesto globalne te top-liste.

Jer ova dvojica ustaša, Miško Ratković i drugi čije ime nije sačuvano, koljači su zamazani ljudskom krvlju, verovatno Srba, snimljeni možda tokom predaha, dok se cerekaju i krive od smeha.

Toliko je nadrealan ovaj prizor da smo u nekoliko navrata pomislili da je to samo neki partizanski službenik lupio opis iz propagandnih pobuda, ali smo se onda setili nekoliko činjenica: ustaše jesu klale, mnogo su klale, i mnogim je ustašama koje su to radile čin klanja Srba i Jevreja bio savršeno normalan. Ako im je već normalan, što se ne bi kliberili nakon klanja?

Bolesno.

I koliko je bolesna ova fotografija, ne možemo to da ne ponovimo. Bolesna!

(intermagazin.rs, Telegraf)

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:

Feljton: Pokolji Srba u Glini 1941. godine! Imena i …

Saslušanje uhvaćenog ustaše | Jadovno 1941.

Klanje u rudniku „Rakovac“ | Jadovno 1941.

Pokolj je jedna odgovarajuća reč za srpski holokaust! | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: